DE MULTIFOCALE BRILLEN
ENCYCLOPEDIE VAN BRILART

Over multifocale brillen doen nog altijd de wildste verhalen de ronde. Veel van de nadelen kunnen we verwijzen naar het land der fabelen. Een multifocale bril maakte, dankzij de technologische vooruitgang, enorme sprongen vooruit. Momenteel zitten de multifocale brillen op een nagenoeg perfect niveau. Een fantastisch scherp zicht in één blik van 180 graden. 

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril combineert verschillende sterktes in één glas. Dit laat toe om zowel van dichtbij als veraf goed te zien. Met een bril met multifocale glazen kijk je dus perfect op leesafstand, tussenafstand en verre afstand. Vooral met die tussenafstand onderscheidt een multifocale bril zich van een bifocale bril. Je hoeft nooit nog van bril te wisselen. Een ongelofelijk groot comfort. 

NIKON-SFEERBEELD

Wanneer is een multifocale bril nuttig?

Als brildrager (of lenzendrager) ken je ongetwijfeld het ambetante gevoel wanneer je met de wagen rijdt en de GPS moet aflezen. De verre afstand lukt perfect. Je kan het verkeer inschatten en rijdt moeiteloos, tot je even de GPS moet aflezen. Tijd om even snel te wisselen van bril is er niet. Een multifocale bril kan hier redding brengen.

De ideale bril voor aan de computer

Een bril met multifocale glazen - ook progressieve glazen genoemd - kan ook intensieve computergebruikers van pas komen. 

Zit je heel de dag aan jouw PC en krijg je snel last van vermoeide ogen of hoofdpijn? Zoek het niet te ver, want het probleem staat op jouw neus. De afstand tussen jouw ogen en jouw scherm is een typische tussenafstand. Dit betekent dat er een inspanning gevraagd wordt van je ogen om scherp te stellen.

Brilart-Man-met-bril-computer

Hoe ziet een multifocale bril eruit?

Maak je je zorgen dat een multifocale bril er ouderwets uitziet? Of vrees je van die dikke bokaalglazen? Misschien denk je onmiddellijk aan het aparte hokje van glas in de brilglazen? Niets van dat alles! We dagen jou uit om het verschil te zien tussen multifocale glazen en unifocale exemplaren. Je merkt er helemaal niets van.

Je hoeft dus helemaal geen schrik te hebben van een multifocale bril. Je zal er even gracieus en modern uitzien als iemand met een gewone bril. Een bril met multifocale glazen kan je er onmogelijk van onderscheiden. Met rasse schreden wordt de technologie een pak beter. Daardoor kunnen brilglazen, afhankelijk van de dioptrie, verdund worden. 

Verdunde multifocale glazen ogen voor sommige mensen beter. Of jouw multifocale glazen passen in de montuur van jouw voorkeur, hangt eerder af van de montuurhoogte. Het progressieve glas heeft ruimte nodig om de drie -en bij degressieve glazen- twee zones plaats te geven. Een te compacte montuurhoogte laat dit niet toe.

Sfeer-man-met-bril

Hoeveel kost een multifocale bril?

Bekende winkelketens maken het hoofd van de koper gek met duizelingwekkende acties. Maar zoals onze oma altijd zei: “Goedkoop is slechte koop”. Je kan al een set multifocale glazen hebben vanaf 250 euro. Besef dat je met zekerheid inboet aan kwaliteit. Dit is een basis bril die we wel eens een ‘paardenbril’ durven noemen. Het zicht bij een standaard blik vooruit is perfect, maar alles buiten die focus is vaag. Stel je maar eens voor dat je aan het rijden bent en amper de zijspiegels kan zien. 

Bij Brilart adviseren we altijd een bril die perfect past bij jouw noden (zoals werk, type ogen, dioptrie …) Wees dus waakzaam als je de zoveelste promoactie ziet passeren.

 

Het aantal bewerkingen van het glas bepalen de prijs van een multifocale of progressieve bril. Een absurd goedkope set multifocale brilglazen zal dus hoogstwaarschijnlijk weinig bewerkingen hebben gehad. En dan, denk je misschien? Dit zijn absoluut noodzakelijke manipulaties van het glas om jouw kijkcomfort te vergroten. 

Bij Brilart starten we altijd met dezelfde twee zaken. Allereerst luisteren we naar jou. Wat zijn de klachten? Wat is jouw verhaal? Hoe we die problemen kunnen vermijden, dat analyseren we tot in het diepste detail. Tijdens een professionele oogmeting komt vaak heel veel informatie aan de oppervlakte. Onze experts begeleiden je dan bij het kiezen van de juiste glazen met de correcte opties. Maar nogmaals: wees voorzichtig met de goedkope multifocale brillen.

Multifocale brilglazen uit glas of uit kunststof?

Nikon-banner-2_LR

Glas en kunststof houden in de brillenwereld wel eens vaker een haasje-over. Vroeger, in die goede oude tijd, was glas het product bij voorkeur. Vandaag gebruiken we vooral multifocale brilglazen uit kunststof en daar zijn enkele goede redenen voor. 

 

Een van de zwaktes van kunststofglazen is perfect naar de achtergrond verdrongen, namelijk de krasbestendigheid. Ooit was het zo dat een kunststofglas per definitie krasjes had, zo gevoelig waren ze. Nu is het mogelijk om met fantastische coatings jouw progressieve glazen krasbestendiger te maken dan ooit tevoren! 

De mogelijkheden van kunststofglazen voor multifocale brillen zijn bovendien uitgebreider. De bril staat lichter op jouw neus. Door de uitgebreide behandelingen tijdens het productieproces is het zelfs een duurzamere oplossing geworden dan glas. Daarnaast zijn kunststofglazen voor multifocale brillen ook nog eens goedkoper dan zijn glazen tegenhanger. 

 

Dus als ik kies voor kunststofglazen in mijn multifocale bril heb ik geen krasjes meer?

Dat is wel héél kras gesteld (heb je hem?). Alles start bij het onderhoud en de zorg die je draagt voor jouw bril. Volg je onze aanwijzingen en spring je verstandig en zorgzaam om met jouw bril, dan heb je niets te vrezen. Durf je toch nog eens jouw bril op te blinken met je trui? Of met een stofvod uit de keuken? Dan moet je dringend ons blogbericht eens herlezen.

Hoe kan ik mijn bril het best schoonmaken?

Hoe lang gaat een multifocale bril mee?

Gemiddeld 4 tot 5 jaar. De meeste mensen informeren naar een nieuwe multifocale bril omwille van twee redenen. Allereerst is er de esthetische reden: ze willen wel eens wat anders. Een nieuwe stijl, een nieuwe montuur. 

 

De tweede reden is van medische aard. Oogzicht verandert in de loop der tijd. De aanpassing van het kijken door een bril vergt een inspanning van onze ogen. Onvermijdelijk wijzigt jouw leeszicht na verloop van tijd. Om het comfortabel te houden raden we jou aan om na 4 tot 5 jaar toch eens binnen te springen. Met een oogmeting doe je niets verkeerd. Het zal de rust voor jouw ogen goed doen!

De vraag van 1 miljoen:
“Wat is voor mij de beste multifocale bril?”

Zonder een persoonlijk gesprek kunnen we dat écht niet zeggen. Maak een afspraak met één van onze experts of boek een oogmeting en dan wordt al heel veel duidelijk. Want een multifocale bril is een fantastisch instrument als het voor jou op maat wordt gemaakt. Op een of andere manier is er geen standaard multifocale bril die voldoet aan ieders behoefte.

Jouw profiel heeft een grote invloed op de keuze van progressieve glazen. Rij je vaak met de auto? Lees je veel in de krant? Breng je best wat tijd door achter een computerscherm? Al deze factoren zullen bepalend zijn voor de keuze van een multifocale bril. 

En welk merk is het beste?

Dat is nog zo’n vraag waar het moeilijk op antwoorden is. Brilart kiest resoluut voor Nikon. Het Japanse merk is gekend voor zijn lenzen in de fotografie. Hun jarenlange ervaring en expertise maakt ze tot een wereldspeler. De kennis die ze doorheen de jaren vergaarden is onevenaarbaar. 

 

Zowat elk merk, dus ook Nikon, brengt veelal glazencollecties uit die we kunnen onderbrengen in drie categorieën: goed, beter en best.

NIKON_LOGO

Wat zijn de nadelen van multifocale glazen?

Daar kunnen we kort over zijn. Wie nadelen ondervindt van zijn multifocale bril, kwam niet langs bij Brilart. We nemen onze tijd om de juiste progressieve glazen te selecteren voor jou. Rekening houdend met elk facet van jouw leven. 

Doordat een bril met multifocale glazen beschikt over drie (of voor een degressief glas over twee) zones, moet je wat wennen aan het gebruik. Eens je dit onder de knie hebt, is het dragen van een multifocale bril een evidentie

 

De zone om ver te kijken staat op jouw ogen afgesteld. Je hoeft dus niet meer doen dan vooruitkijken. Bij het lezen is het vanzelfsprekend dat je jouw hoofd wat laat zaken. Automatisch kijk je dus ook door een andere zone van jouw progressieve glazen. 

Brilart-multifocale-glazen

Bij het tussenzicht moet je de juiste houding aannemen. Zit je vaak achter een computer? Dan vind je erg gauw de ideale positie om te werken. Een goede zit- en werkpositie zal overigens heel wat klachten voorkomen. Denk maar aan rug-, nek- en hoofdpijn.

 

Nog minder gewenning heb je nodig wanneer je opteert voor een degressieve bril. Dit is een bril met maar twee zones. Eentje gericht op de leeszone en eentje voor de tussenafstand van jouw scherm. Zo’n bril met een degressief glas wordt niet voor niets ook wel eens een bureaubril genoemd. Enig nadeel van een bureaubril: er ontbreekt een kijkzone om het tot een volwaardige multifocale bril te maken. 

 

Omdat de multifocale glazen zo goed geworden zijn, gaan de producenten op zoek naar andere manieren om hun product nog te verbeteren. En die optimalisatie zit hem vaak in de coatings en ontspiegelingen.

Coatings en ontspiegelingen voor multifocale glazen

Coatings en ontspiegelingen maken van jouw brilglazen nóg betere glazen. Ze zorgen ervoor dat de glazen van jouw bril duurzamer en steviger worden. Maar door de toevoeging van een coating aan multifocale glazen kan je ze ook nog eens extra eigenschappen meegeven. 

De standaardbehandelingen

Dit is een ontspiegeling van de glazen die reflectie van tegenlicht moet tegengaan. Glazen zonder ontspiegeling leiden tot vermoeide ogen en slechter zicht. 

 

De standaardcoat of Hard Clean Coat (HCC) doet exact wat het zegt: een basisbescherming voor jouw bril. Op de HCC-behandeling krijg je sowieso 2 jaar garantie bij normaal gebruik en een gratis poetsdoek.

GRANTIE_Tekengebied 1

Tover kunststof om in glas

De Super Clean Coat (SCC) geeft jouw kunststofglazen de hardheid van brilglazen uit glas. Zo verhoog je de duurzaamheid van jouw multifocale brilglazen. De hardlaag biedt een bescherming en is handig voor slordige (of minder precieze) brildragers. 

Vermindert de visuele oogstress

Visuele oogstress of wat we kennen als vermoeide ogen, kan erg lastig zijn. Het hindert ons in dagdagelijkse dingen zoals autorijden en schermlezen. Het tekort aan oogvocht belast de ogen die een zwaar gevoel geven. Met de Blue Secure Coating filter je al het schadelijke blauwlicht van een computerscherm. 

 

Wie vreest voor een lelijke blauwe schijn op het brilglas kunnen we gerust stellen. De Blue Secure Coating is niet zichtbaar.

brilart-vrouw-multifocalebril

Durf ’s nachts weer te rijden

De befaamde Night Ride Boost van Nikon is een coating tegen nachtblindheid. De coating vermindert reflecterend licht in een duistere omgeving. Vooral automobilisten die vaak ’s nachts op baan gaan, maken dankbaar gebruik van deze coating. De uitstekende werking van deze coating overtuigt telkens opnieuw. 

Brilglazen tegen
nachtblindheid

GRANTIE-02

Op zoek naar zekerheid? Dan ben je bij Brilart aan het juiste adres. We geven maar liefst 4 jaar garantie op de loslating van coatings op multifocale glazen. 

Veelgestelde vragen over multifocale glazen

Omdat er nog altijd heel wat indianenverhalen de ronde doen, voelen we ons moreel verplicht om heldere antwoorden te bieden.

Passen multifocale glazen in mijn bril?

Dat kan. Dit hangt volledig af van de hoogte van jouw brilmontuur. Een montuur met een beperkte hoogte laat dit niet toe. Een multifocaal glas heeft de hoogte nodig om alle drie de zones voldoende ruimte te geven. 

Presio-i

Is een multifocale bril gevaarlijk?

10 tot 15 jaar geleden was een multifocale bril geen evidentie. Trappen en borduren stonden synoniem voor gevaar. Doordat glazen verkeerd afgesteld stonden had je op de cruciale momenten een verkeerd zicht. Mits de goede keuze voor de juiste progressieve glazen ligt deze tijd voorgoed achter ons. 

Is er een alternatief voor de multifocale bril?

Ja en nee. Multifocale lenzen kunnen een alternatief zijn voor een multifocale bril. Maar dan moet je genoegen nemen met enkele praktische en functionele nadelen. Technisch is een multifocale lens niet in staat om hetzelfde comfort te bieden als een multifocale bril.

Wat zijn gepersonaliseerde multifocale glazen?

Wil je het maximale uit jouw multifocale brilglazen halen? Een brilglas van A tot Z op jouw maat gemaakt? Voor gepersonaliseerde multifocale glazen meten we de vertexafstand, de inclinatiehoek en alle nodige parameters van jouw ogen. 

 

Alle waarden, samen met de dioptrie geven we door aan de fabrikant. Afwijking tussen links en rechts? Geen probleem! Een volledig op maat gemaakte multifocale bril is het resultaat.

Waar kan ik mijn ogen laten testen?

Bij Brilart uiteraard! Maak een afspraak voor een gratis oogmeting* en laat je begeleiden door experts. Een multifocale bril is geen kinderspel. Laat je niet leiden door goedkope acties. Jouw ogen zijn goud waard!

 

 

*Een oogmeting bij Brilart is gratis indien je ook een bril of lenzen koopt. Zonder aankoop rekenen wij 25 euro aan.