Kinderbrillen: de bril
die jij als kind wel wilde

Kinderbrillen, als er nu één aspect binnen de brillenwereld serieus veranderd is de afgelopen jaren, dan zijn het toch wel de brilletjes voor kinderen. Vroeger had je niet veel keuze en moest je bijna kiezen voor een brilletje van het ziekenfonds. Of het brilletje nu paste of niet, dragen moest je het. Het was dat of het bord niet meer kunnen lezen. Die tijden zijn gelukkig voorbij.

 

Aparte collecties van kinderbrillen door grote ontwerpers; het is bijna de regel geworden. Daarnaast zijn er ook zeer toffe merken die enkel en alleen brillen voor kinderen ontwerpen. Nu is de moeilijkheid niet meer om een toffe kinderbril te vinden, de moeilijkheid is nu om te kiezen tussen het ruime aanbod.

VERY_FRENCH_GANGSTERS_LOVES_STORIES_2015_VERY_WELL_OPTIQUE

Niet cool, niet hip, stom en nerdy

Ga maar eens na of je vroeger vaak kindsterretjes met een bril op tv zag. Bijna geen enkel van de voorbeelden had een bril op hun snoet. Het stond hen gewoon niet. En als ze dan eens een nerd moesten neerzetten, dan gaven ze die een megagrote nerdbril. Niemand van de kinderen vond het dan ook fijn als de oogarts of het CLB zei dat ze zouden moeten gaan ‘brillen’.

 

Ouders willen het beste voor hun kinderen. Daar zijn we allemaal gelijk in. We willen dat ze gelukkig en gezond zijn. Daarom verkeren sommige mama’s en papa’s een beetje in een ontkenningsfase wanneer hun zoon of dochter eigenlijk niet zo goed ziet. Eens het duidelijk is dat er iets aan de hand is, nemen ze wel de nodige stappen en komen ze langs. Wacht dus niet te lang. Merk je wat? Spring dan binnen. We kunnen goed luisteren!

“Mijn kind zal toch geen bril moeten dragen? En dat gaan dan van die dikke glazen zijn zeker? Straks wordt hij op school gepest met zijn brilletje.”

Hoe kan je de symptomen bij kinderen herkennen?

  1.  Als mijn zoon of dochter kleurt, doet ze dit met haar neus zeer dicht bij het blad.
  2.  Als mijn zoon of dochter naar de televisie kijkt, heeft hij/zij de neiging om te dicht te zitten.
  3.  Ik vind hem/haar toch zo onhandig. Hij/zij struikelt of valt heel regelmatig.
  4.  Mijn kind klaagt heel vaak over hoofdpijn. Stampende, zeurende of aanhoudende pijn.
  5.  Haar/zijn ogen prikken en voelen vaak droog aan.
  6. Als ze iets willen bekijken draait hij/zij het hoofd een beetje om te focussen met het goede oogje.

 

Kinderen brengen evenveel tijd door in hun eigen huis als op school. Neem daarom zeker ook de signalen van het CLB ernstig.

Wat moet je doen nadat je de symptomen hebt herkend?

De eerste belangrijke stap is alleszins gezet. Je hebt herkend dat er iets niet helemaal klopt. Nu is het inderdaad tijd voor een volgende stap en dat is hulp zoeken voor het probleem. Wie kan de symptomen het best oplossen?

OOGMETING_KIDS

Sowieso moet je als kind eerst naar een oogarts. De oogarts verstrekt de documenten die nodig zijn voor een teruggave van het RIZIV. Daarna kan je naar de opticien gaan. Dan heb je al een diagnose en eventueel een voorschrift indien nodig. Aan de hand van het voorschrift hebben de opticiens al heel veel informatie om de brillenglazen te kunnen bestellen en monteren. Het enige wat jou nog te doen staat, is een montuur kiezen.

 

Ben je echter wat op je ongemak? Weet je kindje niet echt wat er zal gebeuren? Is ook mama of papa wat bang voor de conclusie? Dan ga je misschien beter eerst niet naar de arts met zijn moeilijke woorden, dan kan je beter eerst eens binnenspringen bij Brilart. We kunnen langer onze tijd nemen voor je. We kunnen bovendien een ruimer verhaal brengen dan de dokter bij het CLB of de oogarts. We hebben overigens al jaren ervaring met kinderen, we kunnen iedereen perfect op z’n gemak stellen.

Kinderbrillen zijn nu coole accessoires

Soms wordt er al eens een traantje weggepinkt als ouders met jonge kinderen langskomen. Ons team zorgt er eerst voor dat iedereen op zijn gemak zit. Daarna leggen we een paar brillen voor. Ondertussen mag mama heel dicht blijven zitten, zodat elk kind zich geborgen voelt. Tijdens het passen, stellen we heel duidelijk dat het kind mag kiezen.

“Zeg gerust wanneer je een montuur niet zo leuk vindt, ondanks wat mama en papa ervan vindt.”

Uiteindelijk zien we dat ouders en kinderen elkaar altijd vinden. 99 keer op de honderd bereiken we een compromis waarbij iedereen content is. De papa’s willen sneller weten wat een montuur kost, mama’s willen vooral dat hun kinderen de juiste keuze maken. Geloof ons, heel vaak is het zo. We zijn ervaringsdeskundigen eerste klas!

 

Meisjes hebben vaak al een kleur in gedachten en jongens … die hebben vaak geen flauw benul. Maar beide, jongens of meisjes, zijn enorm dankbaar als we dan die coole, hippe, flashy brilmontuur hebben gevonden.

 

“Voor hele jonge kinderen hebben we een specialleke. Sferoflexbrillen zijn flexibele brillen omdat het neusbeentje van jonge kindjes nog niet helemaal ontwikkeld is. Fantastisch om zo’n kindje met een brilletje te zien: plots bekijken ze hun speelgoed helemaal anders. Ze amuseren zich tien keer harder.”

Welke bril kies je voor kinderen? Of kiezen ze zelf?

Vroeger kozen we steevast voor een platte bril. Dat was toen de gangbare norm. We merkten doorheen de jaren dat kinderen boven hun bril keken. Dat heeft natuurlijk weinig zin. Nu adviseren we quasi altijd een rond brilletje. Daar kijk je niet zo makkelijk over en is dus een pak doeltreffender. Geluk met een ongeluk want die ronde brilletjes zijn nu mode. Maar de essentie is nog altijd dat jouw kind ermee geholpen is.

 

We zorgen er ook altijd voor dat de wangen vrij zijn. Als de onderkant van een montuur duwt op de wangetjes van je kind, dan gaat de bril sneller aandampen. En dat is ook niet echt comfortabel.

Nog zo’n factor om rekening mee te houden bij de keuze van een montuur voor een kinderbril is het neusbeen. Bij kinderen is dat neusbeentje nog niet volledig ontwikkeld. De rustpunten van een montuur op een kindergezicht zitten anders verdeeld. Het neussteuntje moet dus goed afgesteld zijn om afglijden te vermijden.

 

Tijdens een passessie voorzien we hier veel aandacht aan omdat we weten dat er anders blijvende klachten zijn. Beter voorkomen dan genezen!

Extra’s

Ontspiegelen van kinderbrillen

Kinderen brengen tijd door voor een iPad, smartphone, laptop of de digiborden op school. Schermtijd zorgt digitale oogstress, meer dan een nieuw modewoord. Ontspiegeld glas is dus zeker geen overdreven luxe, want je kids krijgen:

 

  • minder vermoeide ogen op het eind van de dag
  • meer rust voor de ogen
  • minder reflectie van het licht
VERY_FRENCH_GRANGSTERS_VERY_PRETTY_1web

Kinderzonnebrillen

Hoewel de ogen van kinderen veel gevoeliger zijn dan die van volwassenen, schaffen we zelden een kinderzonnebril aan. Petjes zetten we tijdens hevig zonlicht wel op hun hoofd. Hun huid mag niet verbranden. Maar wat met hun ogen? Dan volstaat die Bumba-zonnebril echt niet. Kies daarom voor een échte zonnebril. Niet voor een zonnebril die ‘maar’ voor een kind is.

Lenzen voor kinderen

Wij raden lenzen pas aan vanaf de leeftijd van 10 jaar. En dan liefst enkel omdat het niet anders kan, bijvoorbeeld omdat een bril hen nadelen berokkent bij het intensief sporten. Voor die leeftijd zijn de vormen van lenzen vaak nog te groot voor kleinere kinderogen. Bovendien hebben kinderen nog geen discipline om hun handen netjes te houden. Een gebrek aan handhygiëne kan nadelige gevolgen hebben. Vuil in een oog zorgt voor ontstekingen en veel miserie. Onder de zestien jaar is er bovendien steeds toestemming nodig van de oogarts voor het dragen van lenzen.

“Voor kindjes met een lui oogje hebben we coole pleisters met toffe tekeningen en in hippe designs. Ga je voor de piraat of liever eentje met glinsteringen?”

Sportbril op sterkte voor kinderen

Doet je kind graag aan sport? Dan moeten we die beweging absoluut stimuleren. Het zou jammer zijn dat ze stoppen met sporten omdat ze niet goed genoeg zien. Vooral als je weet dat er een eenvoudige oplossing bestaat: een sportbril op sterkte. Centrostylebrillen zijn coole brillen met een binnenkant van rubber. Daardoor sluiten de sportbrillen goed aan en kan je er zelfs mee zwemmen.

 

De brillen kunnen tegen een stootje. Alleen moeten we er bij aanvang goed op letten dat de brillen correct zijn afgestemd. Uiteraard mag je hiervoor op ons team vertrouwen. Zij weten perfect hoe je de veren juist zet. Je kind kan weer vol vertrouwen sporten en amuseert zich des te harder.

_DSC84732-web

En welke glazen gaan daar dan in?

Bij kinderen gaan we altijd glazen in kunststof aanraden omdat deze lichter zijn en de bril dus minder snel gaat afglijden. Als de bril dan toch zou vallen, dan gaan de glazen ook niet breken, wat bij glas wel het geval zou zijn.

Elk brillenglas slijpen we op maat. Dus geen ‘one size fits all’ bij ons.

Vaak horen we dezelfde bezorgdheden als het gaat om glazen in kinderbrillen. “Dat gaan toch geen dikke brilglazen zijn hé”, of “Hoe zwaar zal dat brilletje niet wegen op haar neus?”. Ook daar hoef je je geen zorgen om te maken. Wij denken met je mee en stellen alleen brilglazen voor waarvan we weten dat zowel het kind, de ouders als de opticien tevreden zullen zijn.

Heb je een stevige (refractie)afwijking dan zullen de brilglazen wat dikker uitvallen, maar met een verdunning kunnen we dit mooi in evenwicht houden. Hoe dunner je een brilglas wil, hoe duurder. Maar ook daar houden we het midden tussen comfort, esthetiek en prijs. Geen enkele ouder wil zich blauw betalen aan brilglazen waar ze na een jaar weer ‘uitgegroeid’ zijn.

 

We denken trouwens ook altijd mee met de ouders over de ideale RIZIV-teruggave. Zo moet niemand zichzelf financieel pijnigen om de juiste bril te kopen voor zijn kind.

Speciale garantie
voorwaarden voor kinderbrillen

We hebben het nog altijd over kinderen. Ze springen, botsen, zijn te wild en soms gebeurt dan al eens iets. Je hoort het hen al zeggen “het is maar een krakje hoor, mama”. Maar zij betalen niet. Omdat we helemaal begrijpen hoe het eraan toe gaat, hebben we speciale garantievoorwaarden uitgewerkt.

 

Wanneer we een vervangstuk moeten bestellen voor een herstelling vragen wij jou enkel het bedrag te betalen dat ons wordt aangerekend. Aan groothandelsprijzen. Zelfs zonder BTW. Op zo’n service zetten we geen prijs.

 

Met onze kinderbrillen hebben we twee doelen: kinderen een goed zicht bieden én ouders hun kinderen met een gerust gemoed laten vertrekken naar de Chiro, scouts, turnles of een verjaardagsfeestje. En krijgt de bril dan toch een duwtje? Kom ermee binnen en ga er niet zelf aan prutsen. Bij Brilart krijgen de kids zelfs wat snoep, niet om hen te belonen voor de duw die hun bril kreeg, maar om aan te tonen dat niemand boos hoeft te zijn als er toch eens wat gebeurt.

Actie kinderbrillen

Wist je dat we in september altijd een promotie hebben rond kinderbrillen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we laten het jou weten als het zo ver is!

Ready, set, GO!

En dan komt het moment waar we het allemaal voor doen. We willen nu niet overdreven emotioneel doen, maar er spelen zich soms fantastische taferelen af in de shop. Een kind slaapt de avond voordat zijn of haar bril af is soms niet. Zo hard kijken ze uit naar hun nieuwe bril. Hun gezicht, ogen vol verwachtigen, mama’s die een beetje nerveus zijn, that’s where the magic happens!

Die bril staat op hun neus en kleuren worden écht. Voorwerpen krijgen scherpe contouren. Mama’s gezicht is meer dan ooit herkenbaar. Puur geluk. Niet zelden pinken mama’s zelf ook een traantje weg. De verwondering van die kinderen, de opluchting van die ouders, dat maakt het werken met kinderen ronduit zalig.

VFG-05-INSTAweb

“Ze kleurt weer binnen de lijntjes”

“Hij speelt weer graag met zijn vriendjes”

“Zijn resultaten op school zijn een pak beter”

En waarom we ons dat zo aantrekken? Ten eerste omdat het kinderen zijn en iedereen heeft een zwak voor kinderen, maar ook door onze persoonlijke ervaringen.

Nele, zaakvoerster van Brilart, speelde volleybal. Dat deed ze graag en deed ze goed. Op een dag moest ze een bril dragen om haar dieptezicht weer op peil te brengen. Noodzakelijk voor wie wil sporten. In die tijd werd een kinderbril niet au serieux genomen. Dus je passeerde langs de opticien, liefst samen met een zus. Kreeg een bril opgedrongen en daar moest je het mee doen. Iedereen dezelfde bril en hop, terug naar huis. Als je geluk had mocht je een ander kleurtje kiezen.

“Toen is bij mij het besef gegroeid, ik was amper 12 of 13 jaar, dit moet beter kunnen. Stilaan groeide het idee om zelf opticien te worden. En kijk, hier staan we dan. Ik denk dat we vandaag elk kind -en de ouders- kunnen helpen: passende brilglazen, een leuke montuur en een fijne ervaring”, getuigt Nele.

Of kom langs in een van de winkels. De kids amuseren zich in de kleurhoek, ze kunnen er op het schoolbord krijten of met Playmobil spelen. In tussentijd kunnen we even praten.