EEN SPORTBRIL OP STERKTE:
ALLES WAT JE OOIT WILDE WETEN

Voor iedereen die aan het sporten gaat is het duidelijk: een bril biedt oplossingen, maar vaak ook de nodige problemen. Een niet aangepaste bril kan nogal snel eens vallen, barsten en ook het ontdoen van hevige moddervlekken blijkt vaak een heus karwei te zijn. Sommigen zien in dat geval een oplossing bij lenzen, maar ook dat blijkt niet altijd een even goede combinatie te zijn. Voor zij die hun oogproblemen niet in de weg willen laten staan van hun sportieve prestaties, is het gebruik van een sportbril op sterkte aangewezen.

 

Wat zo'n sportbril op sterkte juist is, wat de voor- en nadelen zijn en welke modellen er zoal op de markt beschikbaar zijn? Wij leggen het graag voor jou uit aan de hand van twee merken die door ons worden aangeboden: Oakley en Julbo.

Wat is een sportbril op sterkte?

Een sportbril op sterkte is een bril die speciaal werd gemaakt om aan de intensieve noden van sportieve prestaties te kunnen voldoen. Zo werd zo'n sportbril op sterkte bijvoorbeeld gemaakt om heftige schokken te absorberen, ongunstige weersomstandigheden de baas te kunnen (van groot belang voor een fietsbril op sterkte) en het eenvoudig te kunnen reinigen. Verder zijn de neusjes vaak verwisselbaar zodat ze bij verlies of heftige transpiratie eenvoudig vervangen kunnen worden. Ook de glazen zijn uiteraard van de nodige portie stevigheid voorzien. Dankzij de unieke vormgeving zijn ze bovendien eenvoudig te reinigen, waardoor je na een partijtje voetballen in de lokale modderpoel ze gewoon even hoeft af te spoelen. Het goede hieraan is dat je ze niet proper hoeft te wrijven en dus ook geen last krijgt van strepen of vlekken.

BRILART_OAKLEY SPORT

Samengevat

een sportbril op sterkte is een bril die speciaal werd aangepast om aan de unieke noden van sportieve inspanningen te voldoen. Ze zijn geschikt voor bijna alle sporten en danken dat aan hun aangepast en extra stevig design.

VOOR WELKE SPORTEN IS EEN SPORTBRIL OP STERKTE GESCHIKT

een sportbril op sterkte is een bril die speciaal werd aangepast om aan de unieke noden van sportieve inspanningen te voldoen. Ze zijn geschikt voor bijna alle sporten en danken dat aan hun aangepast en extra stevig design.

Fietsbril op sterkte

Voor zij die op de fiets gaan, ongeacht of het nu gaat om wielrennen of om veldrijden, is het van belang om het zicht te optimaliseren. De snelheden waarmee je fietst, de scherpe bochten, eventuele obstakels die je moet zien te vermijden: een fietsbril op sterkte kan het verschil betekenen tussen eindwinst en een pijnlijke val. Een fietsbril op sterkte moet uiteraard voldoen aan verschillende vereisten. Zo moet de fietsbril ergonomisch goed zitten en mag hij niet zomaar verloren gaan. Bovendien moet een fietsbril op sterkte ook stevig zijn om eventuele valpartijen moeiteloos te kunnen overleven. Zo kan je meteen weer de fiets op en verder strijden voor de koploperspositie.

 

Gaat het om veldrijden? Dan kan de fietsbril op sterkte al snel heel vuil en modderig worden. Om die reden is een fietsbril op sterkte altijd heel eenvoudig om te reinigen. Niet door aan het wrijven te gaan, gewoon door het even af te spoelen met water. Even de drinkbus bovenhalen en meteen weer een optimaal zicht, daar doen we het voor.

Tip: Bij een fietsbril op sterkte kies je best voor zogenaamde Transitions-glazen. Deze glazen passen zich aan bij wijzigende weersomstandigheden en een veranderende lichtintensiteit.

Sportbril op sterkte voor lopers

Heel wat lopers hebben een haat/liefde-verhouding met brillen. Tijdens het lopen bezorgt een slechte bril hen niets dan last. Vaak kiezen ze enkel en alleen voor een sportbril (liefst met glazen op sterkte) omdat ze al helemaal een afkeer hebben voor contactlenzen. Lopen zonder een scherp en duidelijk gezichtsveld is een afrader, zoveel is duidelijk. Daarom is een sportbril op sterkte voor lopers voor velen een noodzakelijk kwaad. 

 

Met het goede advies en professionele hulp, is het altijd mogelijk om een sportbril te selecteren die aan jouw wensen voldoet. Teveel druk op de neus? Altijd aan het sukkelen om de sportbril niet te verliezen? Of is het tijdens een openluchtwedstrijd eerder een gevecht tegen de zon? Dan kunnen we daar een mouw aanpassen. Passeer eens in de winkel, ons sportieve team helpt je met plezier verder!

Sportbril voor tennis

Tennis laat helemaal geen ruimte voor zichtproblemen. Het spel gaat razendsnel en laat geen ruimte voor twijfel of inschattingsfouten. Een sportbril voor tennis zal zich meer dan elders opdringen. Wanneer we het hebben over een sportbril voor tennis, dan is het vooral de ultieme kracht en stevigheid van het model dat belangrijk is. Ultieme kracht, want de snelheid waarmee zo'n tennisbal heel ongelukkig zou kunnen inslaan is veel te groot om zelfs nog maar de kleinste fragiliteit toe te staan. Ook ergonomie is hier van het grootste belang: de snelheid waarmee je beweegt, de intensiteit van een opslag, de grote reksprong die je maakt om het balletje toch maar net aan de overzijde te krijgen: ze vergen een goede en een ergonomische aansluiting. Een sportbril voor tennis biedt duidelijk een oplossing voor zij die te kampen hebben met een afgenomen zicht. Vergeet niet: dankzij zo'n sportbril voor tennis mis je nooit meer een snelle bal en kroon jij jou misschien wel tot kampioen.

Sportbril voor voetbal

Op het hoogste niveau zijn we een sportbril voor voetbal misschien niet zo gewoon, maar in de amateurdivisies kunnen we uiteraard niet de hoge budgetten voor geperfectioneerde inplantlenzen of chirurgische ingrepen ophoesten. Een sportbril voor voetbal biedt dan soelaas. In de praktijk voldoet zo'n sportbril voor voetbal aan dezelfde vereisten zoals we ook al zien bij de sportbrillen die we gebruiken bij het wielrennen: een ultieme stevigheid in combinatie met een eenvoudige reiniging. Iedere sportbril voor voetbal die door ons wordt aangeboden, voldoet dan ook aan deze strenge vereisten.

Andere toepassingsvoorbeelden

Uiteraard worden onze sportieve sportbrillen ook voor heel wat andere sporten gebruikt. We denken bijvoorbeeld aan hardlopen, muurklimmen, badminton of zelfs paardrijden. Dat mag niet verbazen: iedere sportbril wordt individueel aangepast opdat de sterkte ideaal aansluit bij de praktische noodzaak. Twijfel je of een sportbril op sterkte een oplossing is binnen jouw sportieve carrière? Lees dan zeker verder over de specialisatie van Oakley en Julbo of contacteer ons voor meer informatie.

12132601_10153217914202749_4495064005927100561_o

OVER OAKLEY EN JULBO

Als we het hebben over sportbrillen, dan hebben wij het meestal over Oakley en Julbo. Een woordje uitleg over beide fabrikanten is duidelijk op zijn plaats. De reden waarom we beide producenten voortdurend als voorbeeld aanhalen? Dat is duidelijk omwille van hun uitmuntende kwaliteiten.

Oakley sportbril op sterkte

Oakley heeft zowel sportbrillen beschikbaar voor mannen als voor vrouwen. Ze profileren zich voornamelijk als een ideale sportieve partner bij het fietsen, bij sneeuwsporten, tijdens het bergbeklimmen, in functie van het vissen, het jagen, het surfen, het golfen en ook bij intensieve balsporten. De geschiktheid van hun brillen voor deze sporten staat buiten kijf, maar wat ons betreft kunnen ze zeker ook breder worden ingezet. Bij al hun producten staan High Definition Optics en de grootste kijkscherpte centraal én ze zijn bovendien ook geschikt om hevige impacts bij hoge snelheden probleemloos af te weren.

Julbo sportbril op sterkte

Julbo profileert zich iets breder dan de sportbrillen van Oakley Sport. De designers begrijpen maar al te goed dat je tijdens het sporten optimaal wil presteren. Daarom ontwikkelen ze stijlvolle en praktische brillen voor alle sporters. Zo was Julbo het eerste merk dat brillen ontwikkelde voor alpinisten. Dat wil natuurlijk lang niet zeggen dat de Oakley Sport sportbrillen zich minder voor deze sporten zouden schikken, maar het geeft toch een idee van de praktische toepassingen waartoe de brillen van Julbo zich zeker schikken. Wij zijn alvast enthousiast, jij toch ook?

VOORWAARDEN WAARAAN ONZE SPORTBRILLEN MOETEN VOLDOEN

In voorgaande bespreking las je al over enkele voorwaarden waaraan een sportbril bij ons moet voldoen. Over kwaliteit en duurzaamheid hebben we het met andere woorden niet meer, wel om dat ander woordje: "op sterkte". Hierbij kiezen wij steevast voor sportbrillen met een breder gezichtsveld. Dat is belangrijk, want bij sportieve prestaties wil je tot in iedere ooghoek een ultieme scherpte hebben. Denk bijvoorbeeld aan het wielrennen waarbij je in een fractie van een seconde over je schouder kijkt om de situatie te beoordelen. Geslepen glazen op sterkte zijn bij ons echt wel dé standaard te noemen.

Verder leggen wij een heel grote nadruk op de lenskwaliteit zelf. We verwijzen bijvoorbeeld naar de glazen die gebruikt worden bij de Julbo en de Oakley die écht wel scherp zijn in al hun details. Kies je voor verkleurende Transitions-glazen , dan weet je dat je de hele dag goed zit. Wij zouden bijvoorbeeld de Prizm Road-lenzen van Oakley aanraden: deze verhogen het contrast in alle beeldhoeken, waardoor je probleemloos in en uit tunnels rijden kan – ook aan wel erg hoge snelheden.

MEEKLEURENDE GLAZEN

We hadden het er al over: als het gaat om fietsbrillen op sterkte, dan raden wij toch meekleurende glazen aan. Deze meekleurende glazen passen zich aan bij wijzigende lichtsterktes en voorkomen lichtblindheid (of net het omgekeerde: de donkershock) bij wijzigende weersomstandigheden. Zowel bij Oakley als bij Julbo zijn zo'n meekleurende glazen beschikbaar. De praktijk en de feedback van onze klanten leert ons dat dergelijke meekleurende glazen zich razendsnel aanpassen en ze een heel natuurlijk gevoel meebrengen.

Bij Oakley raden wij meestal de Prizm Road-lenzen aan. Het prijskaartje? Daar hoef je je lang geen zorgen over te maken: we spreken nog steeds in termen van enkele honderden euro's die we op één hand kunnen tellen – én dat is inclusief de glazen op sterkte. Contacteer ons voor meer informatie of een accurate prijsinschatting.

Weet ook dat een en ander afhankelijk is van het type sport en de intensiteit ervan. Soms kan het volstaan om bijvoorbeeld een clip-on achter de glazen aan te brengen, maar bij bijvoorbeeld fietsbrillen op sterkte is het dan weer aangeraden om deze rechtstreeks in de bril te monteren. Dit is niet alleen stukken mooier, maar bovendien ook gewoon veel eenvoudiger om te reinigen. De RX glazen van Oakley worden op deze manier vormgegeven en zijn in dat geval zeker een aanrader. Gebruik je vaak een fietscomputer tijdens lange trainingen? Combineer ze dan met de multifocale glazen om eventuele afleesproblemen te vermijden. Het belang om jouw specifieke noden steeds uit de doeken te doen is met andere woorden heel groot, zoveel mag duidelijk zijn.

Stijlvolle designs voor veeleisende sporters

Gelukkig hoef je als brildrager zeker niet aan stijl in te boeten. De tijd dat een bril niet welkom was tijdens het sporten, dat is dan ook definitief voorbij. Aangepaste designs, strakke afwerkingen en geslepen glazen op sterkte helpen om het maximale te halen uit jouw sportieve prestaties. Vooral de brillen van Oakley Sport en Julbo stellen niet teleur.

 

Als we de verschillende sportbrillen zouden moeten catalogiseren, dan zouden we zeggen dat deze twee modellen ieder jaar opnieuw in de Champions League spelen, terwijl andere modellen zoals bijvoorbeeld Northwave telkens opnieuw moeten strijden voor een plaatsje in de play-offs. De Oakley en de Julbo: dat is voor ons de Messi of Ronaldo: niet alleen talent maar ook gewoon keigoede resultaten, een stevige montuur, razendsnel en voldoende sterk om een hevige tackle probleemloos te overleven. Of die twee voetballers ook comfortabel aanvoelen, dat laten we in het middel. Wat we wel kunnen zeggen is dat dat voor de Oakley en de Julbo wél het geval is.

WAT KOST HET?

Het is de hamvraag van vele sportliefhebbers of -ouders. Weet alvast dat de prijs helemaal geen probleem hoeft te zijn.

Een Oakley sportbril inclusief unifocale meekleurende glazen, dat kan je bijvoorbeeld al hebben voor minder dan €500,-. De prijs blijft meestal ver onder de €700 en dat terwijl je toch wel kiest voor echte topkwaliteit. Zie het ook zo: je investeert enkele duizenden euro's in een erg goede sportfiets, waarom zouden je ogen dan een sportieve belemmering mogen inhouden? Weet dat een slecht zicht ook de nodige risico's met zich meebrengt en dat iedere valpartij een kruis over een sportieve carrière kan maken. Laat het kostenplaatje dan ook nooit een belemmering vormen: kies voor aangepaste Oakley of Julbo sportbrillen om het maximale uit jouw prestaties te halen. Meer weten over onze prijzen of nood aan een schatting op maat? Contacteer ons voor meer informatie.

ZIJN ER OOK ALTERNATIEVEN?

Na enkele duizenden woorden van ultieme enthousiasme nog steeds niet helemaal overtuigd? Een slecht zicht is hoe dan ook geen optie. Weet dat er ook alternatieven zijn voor het gebruik van sportieve brillen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook contactlenzen voor zij die een bril toch niet handig of stijlvol vinden. De prijs van een daglens valt over het algemeen heel goed mee en schommelt tussen anderhalve en twee euro. Wij raden het meestal niet echt aan, omdat contactlenzen bij sportieve prestaties de nodige nadelen met zich mee kunnen brengen. Vooral bij sporten aan hoge snelheden knipperen we veel minder met onze ogen en kan het gebrek aan traanvocht voor pijnlijke ogen zorgen. Vooral in die gevallen is een bril een slimmere keuze.