De computerbril: optimale oogbescherming in het digitale tijdperk

Onze wereld is digitaal. We lezen de krant op de Ipad, hebben minstens twee computerschermen nodig om efficiënt te kunnen werken en scrollen de hele dag op Instagram om de laatste nieuwtjes op te pikken. Onze ogen worden voortdurend belast en moeten extra inspanning leveren om alles scherp te kunnen zien. Daarom is het cruciaal om ze te beschermen met een computerbril. Maar wat is een computerbril, waarom is hij onmisbaar en waarin verschilt hij van een gewone bril?

Een computerbril beschermt je ogen tijdens langdurig schermgebruik.

Een computerbril is speciaal ontworpen om je ogen niet te overbelasten tijdens langdurig schermgebruik. De lenzen hebben twee zones waardoor je zowel je toetsenbord, je scherm als je een object in de verte scherp kan zien. Hoe die zones bepaald worden, hangt af van de afstand tussen je computer en jezelf. Door die op maat gemaakte lenzen, is er een vloeiende overgang tussen objecten op verschillende afstanden en hoeven je ogen weinig inspanning te leveren, wat ook meteen het grootste verschil is tussen je computerbril en je gewone, multifocale of leesbril.

Waarom een computerbril en geen gewone bril?

Met een multifocale bril kan je zowel dichtbij als veraf kijken. Je computerscherm bevindt zich daar meestal ergens tussenin, waardoor het moeilijk wordt om die scherp te zien. Dit zorgt ervoor dat je vaak naar voren leunt om beter te kunnen zien, wat op zijn beurt kan leiden tot nek- en rugklachten.

Een leesbril is dan vooral bedoeld om dichtbij te kijken. In veel gevallen staat een computerscherm net niet dicht genoeg om binnen het bereik van je leesbril te vallen, waardoor je opnieuw een ongezonde houding aanneemt om beter te zien.

Drie moderne brillen op een witte gipsen achtergrond.
Een gewone bril dient meestal om dicht of ver te kijken, maar houdt weinig rekening met alles wat ertussen valt.

Verschillende types computerbrillen

Wie makkelijk twee uur per dag naar een scherm kijkt, heeft baat bij een computerbril. Er zijn drie hoofdtypes computerbrillen die afhankelijk van je behoeftes geschikt kunnen zijn:

Computerbril met enkele sterkte: Deze bril heeft lenzen die zijn afgestemd op één specifieke afstand. Het type is geschikt voor zij die voornamelijk aan een computer werken en weinig in de verte hoeven te kijken.

Dichtbij progressief: Als je afwisselend op een scherm en veraf moet kijken, is dit type geschikt voor jou. De verschillende sterktes lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je scherp kan zien tot op een afstand van twee meter.

Mid-range multifocale brillenglazen: Voor mensen met dynamische werkgewoontes, waarbij ze zowel op kantoor werken als presentaties geven, biedt dit type computerbril net iets meer flexibiliteit. De bril stelt je in staat om scherp te zien op je scherm en tot op een afstand van vier meter.

Is een computerbril hetzelfde als een blauwlichtfilter?

Nee, een computerbril verschilt van een blauwlichtfilter. Een blauwlichtfilter is een coating op de brillenglazen die het felle kunstlicht van je scherm reduceert. Overmatige blootstelling aan dit kunstlicht kan je nachtrust verstoren, omdat je ogen dit licht als daglicht waarnemen. De filter biedt een zekere mate van bescherming, wat kan resulteren in meer rust voor je ogen. Je kan er uiteraard wel voor kiezen om je computerbril van een blauwlichtfilter te voorzien om je ogen nog meer te beschermen.

Lichte bril in kunststof op een lichtblauwe achtergrond.
Een blauwlichtfilter beschermt je ogen tegen fel kunstlicht van schermen.

Wil je investeren in een speciale computerbril? Bij Brilart staan we klaar om jou het nodige advies te geven en je te begeleiden in dit aankoopproces.

Bescherm je ogen met een computerbril