Vijf belangrijke zorginstructies voor je lenzen

Voor veel mensen gaat er niets boven het gemak van lenzen. Je ziet ze niet zitten en ze zorgen ervoor dat je weer perfect zicht hebt. Er zijn echter wel een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Je ogen zijn namelijk kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om je lenzen zo goed mogelijk te verzorgen om problemen te voorkomen.

1. Was altijd je handen

Je ogen zijn ontzettend gevoelig voor bacteriën. Daarom is het zo belangrijk dat je je handen goed wast voordat je je lenzen in gaat doen. Je hebt het misschien niet door, maar je handen pikken de hele dag door bacteriën op. Er hoeft maar één verkeerde bacterie tussen te zitten en je ontwikkelt al een oogontsteking. Let daarom goed op je hygiëne en doe geen lenzen in wanneer je handen nog vies zijn.

2. Reinig je lenzen dagelijks

Niet alleen je handen moeten gewassen worden bij het in- en uitdoen van je lenzen. Ook de lenzen zelf moeten goed gereinigd worden. Het is hierbij belangrijk om de juiste lenzenvloeistof te gebruiken. Ieder type lens heeft zijn eigen soort vloeistof. Gebruik dus alleen de vloeistof die jou wordt aangeraden door de opticien. Dan weet je zeker dat je je lenzen de best mogelijke verzorging geeft. Hierdoor gaan ze langer mee, maar voorkom je ook dat je last krijgt van een oogontsteking.

Meer weten over lenzen en het gebruik ervan? Alles over lenzen bij Brilart lees je hier.

3. Draag je lenzen nooit te lang

Lenzen zijn ervoor gemaakt om je ogen niet te irriteren. Toch blijft het gek, zo'n vreemd object in je ogen. Na een verloop van tijd kunnen je ogen geïrriteerd raken door een gebrek aan zuurstof. Daarom is het belangrijk dat je je lenzen nooit te lang draagt. Over het algemeen wordt er een maximale draagtijd van 10 tot 12 uur aangehouden. Probeer hier ook rekening mee te houden, want je kunt een hoop vervelende klachten voorkomen door op tijd je lenzen om te ruilen voor een bril.

4. Wees voorzichtig met make-up

Draag je graag make-up? Dat is over het algemeen geen enkel probleem wanneer je lenzen hebt. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Breng de make-up bijvoorbeeld pas aan wanneer je je lenzen al in hebt en verwijder de make-up pas wanneer je je lenzen hebt uitgedaan. Dit voorkomt dat de lenzen worden besmeurd met make-up. Let er bovendien op dat poederproducten niet in je ogen terecht komen.

5. Wissel nooit zomaar van lenzen of lenzenvloeistof

Er zijn allerlei verschillende soorten lenzen verkrijgbaar die ook allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Wil je graag een nieuwe soort uitproberen? Overleg dat dan eerst met de opticien. Door zelf te gaan spelen met nieuwe lenzen en lenzenvloeistof kan je namelijk irritaties veroorzaken. De opticien weet precies wat het beste is voor jouw ogen en kan je daarom lenzen aanbevelen die echt bij jou passen. Zo voorkom je dat je kwetsbare ogen beschadigd raken.

Wil je meer weten? Kom eens langs bij Brilart ons team van experten helpt je graag bij het kiezen van de juiste lenzen.