Overweeg je lenzen voor je kind? Lees dit dan eerst.

Verminderd zicht komt op alle leeftijden voor. Jonge kinderen dragen in eerste instantie altijd een bril, maar na verloop van tijd willen ze misschien liever lenzen dragen. Op welke leeftijd kan je deze overstap maken? Welke lenzen zijn het beste voor kinderen en hoe kan je deze best verzorgen? Hier vind je antwoord op al deze vragen.

De juiste leeftijd voor lenzen

Er is geen vaste minimale leeftijd voor lenzen. Sterker nog: er zijn zelfs baby's die lenzen dragen. In dat geval gaat het wel om baby's die een oogoperatie hebben gehad. Voor kinderen met een normaal beperkt zicht worden er lenzen gemaakt vanaf zes tot acht jaar. Tot acht jaar kunnen kinderen nog een lui oog ontwikkelen, dus het is af te raden om voor die leeftijd lenzen te gebruiken. Daarna is het verstandig om ook nog even te wachten. Kinderen vanaf tien tot twaalf jaar hebben pas de verantwoordelijkheid die bij lenzen dragen komt kijken. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen de discipline en hygiëne die nodig zijn om lenzen op een veilige manier te kunnen dragen. Dat komt goed uit, want rond de tienerjaren worden kinderen zich vaak ook zelfbewuster over hun bril.

 

Alles over lenzen bij Brilart voor kids en iets oudere kids.

Welke lenzen zijn geschikt voor kinderen?

De meningen zijn nogal verdeeld wanneer het over dit onderwerp gaan. Sommige opticiens kiezen namelijk het liefste voor harde, vormvaste lenzen. Deze sluiten helemaal aan op de ogen van een kind, waardoor ze de beste pasvorm hebben. Het nadeel is dat de ogen van een kind nog in ontwikkeling zijn. De op maat gemaakte lenzen worden daarom al snel te klein, te bol of juist te plat. Zachte lenzen zijn wat dat betreft comfortabeler. Deze bewegen mee met de ogen van een kind, waardoor ze altijd prettig aanvoelen. Daarnaast is het handig om te beginnen met daglenzen. Het voordeel is dat deze niet schoongemaakt hoeven te worden en dat de lenzen eenvoudig kunnen worden afgewisseld met een bril.

Een aantal zaken om op te letten

Is jouw kind klaar om te beginnen met lenzen? Dan zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Oefen vooraf veel met het in- en uitdoen van de lenzen. Dit kan je in het begin doen onder begeleiding van een opticien. Daarna kan je thuis nog even doorgaan met oefenen. Zorg er ook voor dat je kind meteen een goede routine opbouwt met de lenzen. Dat betekent dat de handen vooraf gewassen moeten worden en dat de lenzen ook dagelijks moeten worden gereinigd. Bepaal vooraf ook of de lenzen dagelijks of slechts af en toe gedragen gaan worden.

 

Dit kan de keuze voor het type lenzen beïnvloeden. Zo is het zonde om maandlenzen te dragen wanneer je kind de helft van de tijd nog een bril draagt. In dat geval zijn daglenzen een betere keuze. Samen met de opticien kan jij de keuze maken die het beste is voor jouw kind.