Oogyoga: oogontspanning op zijn best

Yoga staat algemeen bekend als een pad naar harmonie tussen lichaam en ziel. Het is een manier om innerlijke kracht te cultiveren. Maar ken je ook het concept van oogyoga? Dit type yoga richt zich specifiek op het verlichten van spanning in de oogspieren, waardoor je ogen een welverdiende pauze krijgen. Het is gebaseerd op het principe dat de ogen, net als elke andere spier in het lichaam, versterkt en versoepeld kunnen worden door training. Oogyoga is een natuurlijke manier om het zicht te verbeteren of te onderhouden, oogvermoeidheid te verminderen en de focus te verbeteren. In dit artikel vind je een handig overzicht van alle voordelen en enkele simpele maar effectieve oefeningen. 

 

Ontstaan oogyoga

Waarschijnlijk klinkt het concept van oogyoga wat ongewoon, maar niets is minder waar. Deze eeuwenoude praktijk kent zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunde. Al lang voordat digitale schermen deel uitmaakten van ons dagelijks leven, was de behoefte aan oogontspanning bekend. Oogyoga heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen om het groeiend aantal visuele problemen tegen te gaan. Vaak komen deze problemen voort uit onze moderne levensstijlen en langdurige schermtijd. Oogyoga is dus niet alleen relevant, maar ook een tijdloze methode om de gezondheid van je ogen te bevorderen.

 

De voordelen van oogyoga

Oogyoga heeft talloze voordelen. Vooraleer we de oefeningen induiken, geven we eerst een opsomming:

  • Stressverlichting en ontspanning: Oogyoga-oefeningen verminderen stress en bevorderen ontspanning door het hele lichaam, wat zowel de visuele als de fysieke gezondheid ten goede komt. Deze oefeningen bevatten componenten die ook terugkeren bij meditatie- en diepe ademhalingstechnieken.
  • Verbetert visuele scherpte en scherpstelling: Regelmatige oogyoga versterkt de oogspieren, wat bijdraagt aan betere focus en scherpte, zowel dichtbij als veraf.
  • Vermindering van oogvermoeidheid en spanning: In ons digitale tijdperk spenderen heel wat mensen uren voor schermen. Hierdoor raken onze ogen sneller vermoeid en is er heel wat spanning op onze ogen. Oogyoga-oefeningen helpen om die spanning te verlichten en de vermoeidheid van de ogen te verminderen.
  • Stimuleert bloedcirculatie: Oogyoga bevordert de bloedstroom rondom de ogen, wat zorgt voor betere voeding en zuurstoftoevoer naar het oogweefsel.
  • Verhoogt oogflexibiliteit: Oogyoga maakt de oogspieren soepeler, wat leidt tot soepelere oogbewegingen en betere coördinatie.
  • Vermindert symptomen van droge ogen: Regelmatig oogyoga-oefeningen doen helpt bij de stimulatie van traanproductie, wat nuttig kan zijn voor mensen die last hebben van droge ogen.

Belangrijke kanttekening: hoewel oogyoga heel wat voordelen te bieden heeft, is het geen vervanging voor professioneel medisch advies of behandelingen voor specifieke oogproblemen. Raadpleeg daarom altijd eerst een oogarts bij terugkerende of langdurige klachten.

 

Eenvoudige oogyoga-oefeningen

Hieronder zijn enkele simpele maar effectieve oefeningen die je kunt uitvoeren. Deze oefeningen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie. Daarnaast verhogen ze ook de zuurstoftoevoer naar de ogen, wat bijdraagt aan een betere gezondheid van het oogweefsel.

 

Oefening 1: Palmeren

 

Bij het palmeren bedek je je ogen met de palmen van je handen, wat zorgt voor een ontspannend effect. Palmeren zorgt ervoor dat lichtprikkels vermeden worden door de handen voor de ogen te houden. Op deze manier verwijden de pupillen en kunnen onze ogen ontspannen. Om te beginnen kan het nuttig zijn om een kussen bij de hand te nemen. Wrijf daarna je handpalmen tegen elkaar om warmte te genereren. Eens je handen warm zijn, maak je een kommetje. Daarna plaats je je linkerhand voor je linkeroog. Vervolgens plaats je je rechterhand voor je rechteroog. Het is dus de bedoeling dat je beide handpalmen zachtjes over je gesloten ogen legt, zonder druk uit te oefenen op de oogballen. Tot slot haal je diep adem en visualiseer je je in een donkere ruimte. Blijf in deze positie voor een paar minuten. Klik hier voor een instructievideo!

 

Oefening 2: Focussen

 

Begin met je arm uit te strekken met je duim omhoog. Focus daarna op je duim terwijl je langzaam je arm naar je neus brengt. Focus vervolgens op een object in de verte. Herhaal dit een tiental keren. Wissel deze oefening af met oefening 1: palmeren.

 

Oefening 3: Oogbewegingen maken

 

Ga rustig rechtop zitten en ontspan je schouders. Indien je een bril draagt, zet deze eventueel af. Houd je hoofd stil en rol je ogen in een cirkelvormige beweging. Beweeg eerst je ogen langzaam van links naar rechts. Doe dit een vijftal keer en wissel af door nu met je ogen van rechts naar links te bewegen. Doe dit zachtjes om duizeligheid en spanning te vermijden. Herhaal deze oefening drie keer en kijk daarna weer recht voor je uit.

 

Oefening 4: Knipperen

 

Normaal gesproken knipperen we ongeveer elke vier tot zes seconden met onze ogen, wat essentieel is om ze vochtig en vrij van vuil te houden. Echter, bij langdurige blootstelling aan schermen neemt de frequentie van het knipperen aanzienlijk af, wat leidt tot snellere uitdroging van de ogen. Om dit tegen te gaan, kan je de volgende oefening proberen:

Begin met je te ontspannen en te focussen op punt in de verte. Vervolgens knipper je snel gedurende 20 seconden. Vervolgens ontspan je voor een korte periode en sluit je je ogen voor 20 seconden. Herhaal deze oefening drie keer.

 

Al relaxed?

Maak oogyoga een deel van je dagelijkse routine voor een beter en scherper zicht. Start rustig, bouw op en verhoog stapsgewijs de intensiteit & duur van de oefeningen. Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, is consistentie de sleutel tot succes. Praktiseer dagelijks deze oefeningen en ervaar hoe ze je ogen op een prettige en kalmerende wijze ondersteunen. Bij ernstige oogproblemen, raadpleeg je best eerst een expert vooraleer je start met nieuwe oefeningen.

 

Bij Brilart denken we ook na over welke zorg we kunnen aanbieden. Zo kunnen lenzendragers er een divers assortiment aan oogzorgproducten vinden die helpen bij het comfortabel dragen van lenzen. Daarnaast bieden we bij Brilart ook producten aan om je bril optimaal schoon te houden, zodat je zicht altijd helder blijft. Zo dragen we met Brilart bij aan onvermoeide, ontspannen of niet geïrriteerde ogen.