Waarom een goede zonnebril
even belangrijk is als zonnecrème

De meeste mensen weten inmiddels dat ze zichzelf in de zomer moeten beschermen tegen de zon. Dat betekent dat ze zich insmeren met zonnecrème om verbranding van de huid tegen te gaan. Hiermee kunnen grote problemen voorkomen worden, zoals huidkanker. Maar wist je dat een goede zonnebril ook noodzakelijk is in de zomer? Je ogen zijn enorm kwetsbaar en hebben daarom dezelfde bescherming nodig dan je huid. Zelfs wanneer je in de schaduw zit of in de lente buiten bent, is het dragen van een kwalitatieve zonnebril heel belangrijk. Waarom? Wij leggen het je uit.

De schade door UV-licht

De reden waarom je een zonnebril moet dragen is dezelfde reden waarom je jezelf insmeert met zonnecrème: UV-straling. Deze schadelijke stralen van de zon tasten onze huid en ogen aan. Dit gebeurt niet alleen wanneer je direct in de zon zit, want UV-stralen kunnen je lichaam ook beschadigen wanneer ze via de grond worden weerkaatst. Welke schade richten deze stralen aan bij je ogen? De lenzen van je ogen gaan op den duur vertroebelen. Dit kan je vergelijken met papier dat te lang in de zon ligt. Het witte papier wordt langzaam maar zeker geel. Bij je ogen duurt dit proces echter tientallen jaren. Daarom krijgen veel ouderen last van problemen zoals staar. Op dit moment krijgen veel mensen vroegtijdig met dit probleem te maken: wanneer ze 60 of 65 zijn. Door altijd een zonnebril te dragen in de lente en zomer, kan dit voorkomen worden.

 

Lees ook: Je kan je ook stijlvol beschermen tegen UV-stralen

Ernstige beschadigingen aan het oog

Wie te maken krijgt met staar, heeft het geluk dat dit operatief verholpen kan worden. Door een kunstlens te plaatsen, is het zicht weer helemaal helder en is het probleem verleden tijd. Bij andere ernstige beschadigingen aan het oog geldt dat niet. Ongeveer 10 procent van de 80-plussers krijgt last van LMD: slijtage aan het centrale deel van het netvlies. Met deze aandoening ontstaat er een groot zwart gat in het midden van je zicht, waardoor je alleen nog de buitenste randen van je zichtveld kunt waarnemen. Ook netvlieskanker hoort bij een van de risico's wanneer je ogen te veel worden blootgesteld aan de zon.

Het beste voor je ogen

Het is duidelijk dat een kwalitatieve zonnebril een must is voor iedereen die zijn ogen goed wil beschermen in de zomer. Experts zeggen dan ook dat een goede bril net zo belangrijk is als zonnecrème. Toch moet dit statement ook een beetje genuanceerd worden. Hoe schadelijk de zon ook kan zijn voor je ogen, je hebt de zon ook nodig. Vooral kinderen moeten regelmatig aan de zon worden blootgesteld om goed zicht te kunnen ontwikkelen. Het is daarom vooral belangrijk om een zonnebril te dragen op de heetste momenten van de dag: tussen 10 uur en 14 uur. Zodra de zon minder fel schijnt, kan je gewoon genieten van de warme stralen en zorgeloos rondlopen zonder je favoriete zonnebril.

De montuur is één zaak, de brillen een compleet andere. Doe dus een beroep op een specialist. En toevallig beschikken wij bij Brilart over een fantastisch team van specialisten. Spring dus binnen voor het beste advies van de regio!