Mag je zwemmen of douchen met lenzen?

Lenzen zorgen voor ontzettend veel vrijheid en gemak. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van wat wel of niet met je lenzen mag, zodat je goed voor je ogen én lenzen zorgt. Sporten met lenzen is geen enkel probleem, maar hoe zit het met zwemmen en douchen? Hier vind je de antwoorden.

met lenzen van de glijbaan - Brilart
Zwemmen met lenzen: is dat wel zo’n goed idee?

Zwemmen met lenzen: hoe zit dat?

Oogartsen raden het sterk af om met lenzen in te zwemmen. Dat heeft verschillende redenen. Zo is de kans groot dat je de lenzen verliest in het water. Blijft je lens goed op zijn plek zitten? Dan loop je juist het risico dat je lens een beetje krimpt door het chloor in een zwembad. Hierdoor is het een stuk moeilijker om de lens weer uit je oog te halen.

Ook de bacteriën in zwembaden, meren en de zee maken zwemmen met lenzen gevaarlijk.

Lenzen zijn namelijk erg poreus en zuigen alle bacteriën in het water als een spons op. Dat kan voor vervelende ooginfecties zorgen. Ook kleine organismen in natuurwater zijn gevaarlijk voor lensdragers, zoals de Acanthamoeba. Kortom: met lenzen zwemmen is geen goed idee.

Wil je toch zwemmen met lenzen?

Het is duidelijk waarom je je lenzen beter uit kunt doen voordat je in het water springt. Is je zicht erg slecht of voel je je niet op je gemak zonder je lenzen? Dan is het mogelijk om een zwembril te gebruiken. Deze brillen sluiten strak aan rondom je ogen en voorkomen dat er water bij je lenzen komt. Het is dan wel belangrijk om goed in de gaten te houden dat je ogen niet in contact komen met het water, bijvoorbeeld tijdens het op- en afzetten van de bril.

Draag je daglenzen? Ook dan is het veiliger om met lenzen te zwemmen. Je kunt de lenzen namelijk direct weggooien zodra je uit het water stapt, wat de kans op infecties vermindert. Toch is het belangrijk om te onthouden dat daglenzen het risico op een infectie niet helemaal weghalen. Daarom is het advies nog altijd om je lenzen uit te doen voordat je gaat zwemmen.

Daglenzen van dailies - Brilart
Het is veiliger om met daglenzen te zwemmen.

Kan je douchen met lenzen?

Even snel onder de douche stappen met je lenzen in? Het kan, maar ook dat is niet aan te raden. Voor een deel heeft dat te maken met de organismen die zich in ons kraanwater bevinden. Worden deze organismen opgezogen door je lens? Dan kan dat ook voor een infectie zorgen. Tegelijkertijd loop je het risico dat een lange douchesessie de vorm van je lens verandert, waardoor deze niet meer goed aansluit.

Ondanks deze beperkingen zijn lenzen ontzettend handig van dag tot dag. Heb je nieuwe lenzen nodig? Bestel ze dan bij Brilart.