Hoe weet je of je een bril nodig hebt?

Natuurlijk wijst een oogtest uit of je een bril nodig hebt of niet. Maar niet iedereen laat standaard elk jaar een oogmeting uitvoeren. Hoe weet je dan of je toe bent aan een bril? En welke oogafwijkingen bestaan er zoal? Ontdek welke symptomen aanwijzen dat je op zoek moet gaan naar een mooie en passende bril.

oogmeting bij brilart - playmobil set oogarts
Via een oogmeting kun je uitmaken of je een bril nodig hebt.

Moeilijk zicht op afstand of dichtbij

In eerste instantie zijn er twee soorten slechtziende mensen. Zo hebben we bijziendheid en verziendheid. Bijziendheid betekent dat je moeite hebt om dingen die zich op een afstand bevinden scherp te zien. Verziendheid is net het tegenovergestelde. Een verziend iemand ziet niet goed van dichtbij. Met ouderdomsverziendheid krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken.

Multifocale glazen bieden een oplossing voor wie zowel bijziend als verziend is. Met dergelijke brillenglazen kan je goed zien van dichtbij en veraf, maar ook op alle afstanden tussenin.

“Heb ik een bril nodig?” Dit zijn de symptomen

Wazig of troebel zien is een vaak voorkomende reden om je ogen aan een test te laten onderwerpen. Let op, dit is een geleidelijk proces.

Herken je de mensen aan de andere kant van de straat niet meer? Kan je de verkeersborden niet goed meer lezen? Gaat autorijden niet meer zo vlot en is dit 's nachts nog erger? Zijn de ondertitels op tv een probleem geworden voor jou? Knijp je je ogen dicht om toch maar de tekst te kunnen lezen? Sla je bij het sporten een mal figuur door constant naast de shuttle te slaan tijdens het badmintonnen of meerdere keren het golfballetje te missen?

ogen laten testen met opzetbril - Brilart

Denk bijvoorbeeld ook eens aan je hoofdpijn. Waar komt die toch steeds vandaan? Misschien komt het wel doordat je niet meer scherp ziet en je extra inspanning moet leveren waardoor je vermoeide ogen krijgt en hoofdpijn als gevolg.

Ook wanneer we ouder worden, kost het meer en meer moeite om te schrijven en te lezen. Plots moet je de krant of je boek wat verder houden of krijg je last van branderige ogen, met eventueel zelfs pijnlijke ogen, hoofdpijn en een algemeen gevoel van vermoeidheid. Grootmoeders raad: wanneer je je draad niet meer door de naaldopening krijgt, is het tijd voor een bril.

Hoe zit het bij kinderen?

Bij kinderen is het herkennen van een afwijkend zicht lastiger dan bij een volwassene en bij een baby al helemaal, want die kan nog niet lezen. Een kind heeft geen referentiepunt. Het is zijn zicht gewoon en weet niet of dit al dan niet een scherp zicht is. Toch is het belangrijk om een oogafwijking zo vroeg mogelijk te detecteren en een oogtest te laten uitvoeren (dit kan vanaf 6 maanden).

Lees hier alles, maar dan ook echt alles over brillen voor kinderen.

Wanneer je kind regelmatig scheel kijkt (bij baby's tot 3 maanden oud is dit geen probleem), jou lastig kan volgen met zijn ogen en zich anders gaat gedragen dan andere kinderen van dezelfde leeftijd, is het misschien wel tijd voor een brilletje.

Ook veel in de ogen wrijven en knipperen met de ogen tijdens het televisiekijken kunnen wijzen op de nood aan een bril. Hoe ouder je kind is, hoe makkelijker de symptomen te detecteren zijn. Zo kan het kind zeggen dat het hoofdpijn heeft of het bord niet goed ziet. Het vroegtijdig opsporen van gezichtsproblemen kan heel wat narigheid voorkomen. Je kan bijvoorbeeld verhinderen dat een oog lui wordt.

Herkende je één of meerdere symptomen? Dan biedt Brilart je een oogmeting door experts aan. Met een oogmeting of optometrie meten we oogafwijkingen voor €25,00 die je vervolgens terugkrijgt in de vorm van een tegoedbon.