Kan je kind het bord niet goed meer lezen?

Veel kinderen hebben problemen met hun zicht, maar ze geven dat niet altijd goed aan. Sommige kinderen laten het je meteen weten wanneer ze het schoolbord niet kunnen zien, maar soms uiten zichtproblemen zich op andere manieren. Hier ontdek je een aantal belangrijke symptomen die aangeven dat jouw kindje misschien wel een bril nodig heeft.

kind kan bord niet lezen

1. Mijn kind leest en kleurt met de neus dicht bij het papier

Waar sommige kinderen moeite hebben met het lezen van het schoolbord, vinden andere kinderen het lastig om te lezen. Dat heeft niks te maken met hoe goed ze het op school doen, maar wel met hun zicht. Kinderen die slechter zien houden een boek meestal vlak voor hun neus, net als het papier waar ze op tekenen.

2. Mijn kind gaat dicht bij de televisie zitten

Ontspannen televisie kijken is er niet bij wanneer je het scherm niet goed ziet. Staat de zetel te ver weg? Dan gaan sommige kinderen liever op de grond voor de televisie zitten. Zo missen ze niets van hun favoriete programma, maar dit geeft ook aan dat hun zicht niet optimaal is.

Sommige kinderen gaan liefst heel dicht tegen de tv kijken

3. Mijn kind is onhandig of struikelt regelmatig

Des te slechter je ziet, des te moeilijker het is om afstanden in te schatten. Sommige kinderen met verminderd zicht zullen dus net wat makkelijker struikelen. Zo schatten ze een opstapje verkeerd in of zien ze een omhoogstekende stoeptegel niet goed. Soms is dat gewoon onhandigheid, maar in andere gevallen speelt slecht zicht ook een belangrijke rol.

Lees hier alles over kinderbrillen

4. Mijn kind heeft hoofdpijn

Het is erg vermoeiend om de hele dag naar een schoolbord te kijken zonder goed te zien wat erop staat. Het is dus niet gek dat sommige kinderen met hoofdpijn thuiskomen na een lange schooldag. Meestal is dit een zeurende en aanhoudende pijn, maar een stampend gevoel is ook mogelijk.

5. Mijn kind heeft prikkende of gevoelige ogen

Wanneer je kindje niet goed ziet en tegelijkertijd geen bril heeft, moeten zijn of haar ogen heel hard werken. Dat zorgt voor vermoeidheid en irritatie, waardoor de ogen na verloop van tijd gaan prikken. Soms staan ze dan ook rood door erin te wrijven. Zorg ook voor voldoende bescherming in de zon.

6. Mijn kind draait het hoofd om iets te kunnen lezen of bekijken

Sommige kinderen hebben zichtproblemen met slechts één oog. In dat geval kantelen ze hun hoofd vaak ongemerkt om beter zicht te krijgen. Zo focussen ze met hun goede oog, waardoor het makkelijker is om te lezen of televisie te kijken.

Herken je één of meerdere van deze symptomen bij jouw kindje? Dan is het nooit verkeerd om de hulp van Brilart in te schakelen. Snuister eerst rond op de website om een hippe bril te vinden of kom eens langs bij een van onze winkels.