De zonnebril toen en nu

Wie zorg wil dragen voor zijn ogen, gaat nooit de deur uit zonder een zonnebril. Dit ziet er stijlvol uit en biedt de beste bescherming tegen de zon. Maar waar komt de zonnebril eigenlijk vandaan? Wil jij meer weten over de geschiedenis van de zonnebril? Lees dan vooral verder!

De allereerste zonnebrillen in China

Vandaag de dag dragen pokerspelers graag zonnebrillen om hun expressie te verbergen voor tegenstanders. Wist je dat zonnebrillen al eeuwenlang voor dit doel worden gebruikt? De geschiedenis van de zonnebril begint al vroeg, namelijk in het China van de twaalfde eeuw. Niet om de schadelijke straling van de zon tegen te houden, maar om gezichtsuitdrukkingen te verbergen. Chinese rechters droegen brillen gemaakt van rookkwarts. Deze glassoort heeft een donkere tint en dankzij de rokerige kleur is het een perfect middel om je ogen te verbergen voor de buitenwereld. Ondanks dat het geen bril was die je ogen beschermde, wordt dit wel als de allereerste zonnebril ter wereld gezien.

De oude Italiaanse zonnebril

Pas rond 1430 werden er moderne zonnebrillen ontwikkeld die niet alleen bescherming boden tegen de zon, maar die ook nog eens op sterkte gemaakt konden worden. Deze vernieuwende uitvinding kwam uit Italië, waar ze ook bekend waren met het idee van een zonnebril. Van het jaar 54 tot het jaar 68 was hier namelijk keizer Nero aan de macht. Deze keizer gebruikte zijn eigen versie van de zonnebril: een gepolijste edelsteen. Hij keek door de steen tijdens gladiatorengevechten, waarschijnlijk om de storende weerkaatsing van de zon zoveel mogelijk tegen te houden.

Het begin van de moderne zonnebril

Wanneer je het echt over het begin van de moderne zonnebril hebt, moet je in de achttiende eeuw zijn. In die eeuw experimenteerde de Engelsman James Ayscough namelijk met het ontwikkelen van getinte brilglazen die je ogen konden beschermen. Hij was al van mening dat getinte glazen ervoor konden zorgen dat gezichtsverlies beperkt werd. De officiële uitvinding van de moderne zonnebril vond plaats in 1929. In dat jaar ontwikkelde de Amerikaanse Sam Foster zijn eigen zonnebrillen die hij gebruikte om de straling van de zon tegen te houden. Hij verkocht ze op het strand van New Jersey en de zonnebril was nooit meer weg te denken.

 

 Lees ook: De zonnebriltrends van het moment

De zonnebril als stijlicoon

Zonnebrillen hebben natuurlijk de belangrijke functie om zonlicht tegen te houden, maar het zijn ook trendy items die door modeliefhebbers gedragen worden. Enkele beroemdheden hebben de zonnebril net zo bekend gemaakt als henzelf. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bruine hoornen zonnebril die Audrey Hepburn droeg in de film "Breakfast at Tiffany's?". Ook de oversized zonnebrillen van Jackie Kennedy zijn vandaag de dag nog steeds wereldberoemd. Stoere mannen volgen juist weer het voorbeeld van James Bond, die in iedere film weer een trendy zonnebril draagt.

 

Wil jij de allernieuwste zonnebrillen dragen, eventueel geïnspireerd op de stijl van enkele beroemdheden? Bekijk dan de nieuw, nieuwere en nieuwste designs in onze webshop.