Wat doet een opticien met een voorschrift van de oogarts?

Je hebt een nieuwe bril of lenzen nodig, dus je moet een voorschrift halen. Dit doe je altijd bij de oogarts, die jouw ogen zo grondig mogelijk observeert en onderzoekt. Aan het einde van het onderzoek krijg je een voorschrift mee waarop precies staat welke afwijkingen jouw ogen hebben. Je gaat met het voorschrift naar de opticien, maar wat gebeurt er dan? Hoe worden deze voorschriften geïnterpreteerd en hoe helpen ze met het uitzoeken van een bril? Wij leggen het je precies uit.

Een voorschrift interpreteren

Wanneer je de opticien bezoekt met een voorschrift van een oogarts, moet dit voorschrift natuurlijk eerst geïnterpreteerd worden. De opticien bekijkt de metingen van de oogarts en ziet meteen of er adviezen worden gegeven over bepaalde lenzen voor de bril. Met deze informatie is de opticien in staat om jou een passend advies te geven over je volgende bril.

 

Er zijn verschillende zaken die mogelijk opvallen in een voorschrift. Zo leest de opticien eerst wat jouw dioptrie is. Dit bepaalt uiteindelijk de sterkte van je bril en kan dus bijvoorbeeld -2 zijn of +3,5. Naast de dioptrie staat ook de cilinder op het voorschrift omschreven. Dit cijfer geeft aan in hoeverre je oogbol is vervormd. Deze vervorming zorgt ervoor dat je zicht ook vervormd zal zijn. Het is dus de moeite waard om dit te corrigeren. Daarnaast is het ook mogelijk dat een oogarts een additie aanbeveelt. Dit is vooral bedoeld voor mensen die zowel dichtbij als veraf slecht zien.

 

 Lees hier wat het verschil is tussen een oogarts en een opticien.

Je ogen opnieuw meten

Ben je naar de oogarts geweest en zijn de resultaten op het voorschrift verrassend? Dan is het mogelijk dat de opticien je ogen nog een keer wil meten. Dat gebeurt natuurlijk niet omdat hij de oogarts niet vertrouwt, maar gewoon om de zaken nog één keer goed te testen. Zo weet je bovendien meteen zeker dat je echt de juiste sterkte krijgt voor jouw bril en dat je ogen zo goed mogelijk geholpen worden.

brilart-blog-oogarts

Advies bij Brilart

Heb je een voorschrift van een oogarts en ben je op zoek naar een professionele opticien die je verder wil helpen? Dan ben je bij Brilart aan het juiste adres. Wij geven je passend advies zodat je ogen altijd de best mogelijke correctie krijgen. Dankzij onze ervaring weten we namelijk precies hoe een voorschrift goed geïnterpreteerd moet worden. Kom dus vooral langs bij Brilart voor advies over jouw volgende bril!