Dit zijn de meest voorkomende oogaandoeningen

Helaas is niet iedereen gezegend met een perfect zicht. Misschien zien je ogen van nature wat slechter of ontwikkel je door de jaren heen een bepaalde aandoening die je zicht beperkt. Er zijn een aantal veel voorkomende oogaandoeningen die klachten kunnen veroorzaken. Wij leggen je precies uit wat de meest voorkomende oogaandoeningen zijn.

brilart-blog-oogaandoening-1

Cataract of staar

Cataract is een aandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt. Tegelijkertijd kunnen kinderen ook last krijgen van staar. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door het ouder worden van de ooglens of door erfelijke factoren. Je herkent het probleem doordat de ooglens er troebel uitziet. Bijbehorende klachten zijn dubbel of wazig zicht, gevoeligheid voor licht en moeite met het waarnemen van bepaalde kleuren. In ernstige gevallen kan dit probleem verholpen worden door te opereren en een kunstlens te plaatsen.

 

Lees ook: Kan een opticien cataract of staar vaststellen? 

Glaucoom

Wanneer je een te hoge druk in je ogen hebt, kunnen er bepaalde zenuwen afsterven. Dit zorgt vervolgens voor wegvallende delen in je gezichtsveld. Dit chronische probleem heet glaucoom en komt vooral voor bij ouderen. Het verloren zicht kan helaas niet worden hersteld. Het is wel mogelijk om verdere problemen te voorkomen door medicijnen te slikken die de oogdruk verlagen.

Astigmatisme

Wie last heeft van astigmatisme, merkt dat zijn zicht troebel en vaak onscherp is. Vooral kleine details zijn slecht zichtbaar. Dit komt doordat het hoornvlies is uitgerekt en daardoor geen perfecte ronde vorm heeft. Dit probleem is voor het grootste deel erfelijk, maar kan ook worden veroorzaakt door letsel aan je oog. Gelukkig is het probleem makkelijk te verhelpen met een passende bril, lenzen of een ooglaserbehandeling.

brilart-blog-oogaandoeningen-2

Oogallergie├źn

Onze lichamen kunnen allergisch zijn voor allerlei verschillende soorten stoffen. Dit kan je huid irriteren, maar ook je neus, keel of zelfs je ogen. Oogallergieën worden meestal veroorzaakt door pollen in de lucht en komen dus vooral om de hoek kijken in de lente en zomer. De ogen zullen jeuken, opgezet aanvoelen, rood worden en kunnen bovendien gaan tranen. Je voorkomt dit probleem door een goede bril te dragen of door speciale medicatie in te nemen die de allergie onderdrukt.

Lui oog

De meeste mensen met oogproblemen hebben last van bijziendheid of verziendheid. Dit betekent dat de ogen van veraf of van dichtbij minder goed zicht hebben. Beide problemen worden vooral veroorzaakt door erfelijkheid, maar ouderdom kan ook een rol spelen. Een bril of lenzen is al voldoende om het probleem te verhelpen.

Rode ogen

Rode ogen kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Zo spelen allergieën misschien een rol, maar is het ook mogelijk dat je ogen vermoeid zijn. Ook irriterende stoffen in je ogen zorgen voor roodheid. Langdurig naar een computerscherm kijken kan het probleem veroorzaken. In dat geval is een computerbril een goede oplossing. Draag je lenzen en heb je last van rode ogen? Dan zijn ze misschien uitgedroogd en heb je luchtdoorlatende lenzen of oogdruppels nodig.

Tijdelijke of chronische aandoeningen?

Voor ieder probleem met je ogen geldt de volgende vraag: is het slechts tijdelijk of chronisch? Dit verschilt per persoon en vaak ook per aandoening. Zo kan het zijn dat je klachten vanzelf verdwijnen of dat je het probleem verhelpt met een bepaalde behandeling bij de oogarts. Gelukkig zijn er in beide gevallen genoeg mogelijkheden om jouw klachten zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een speciale bril aan te laten meten. Dit kan je altijd met je oogarts bespreken. Kom ook gerust naar Brilart wanneer je op zoek bent naar passend advies voor jouw ogen.