Met deze tips heb je minder last van digitale oogvermoeidheid

Door het stijgend gebruik van tablets, smartphones en computers, hebben meer mensen dan vroeger last van digitale oogvermoeidheid (DES) of vaak genoemd als Computer Vision Syndrome (CVS). Naar schatting heeft minstens de helft van de mensen die regelmatig computers gebruiken, last van een vorm van digitale oogvermoeidheid. Herken je irritatie aan je ogen, droogheid, een wazig zicht en zelfs hoofdpijn? In dit blogbericht geven we jou tips die het verschil maken.

Gebruik deze tips om minder last te hebben van digitale oogvermoeidheid

Digitale oogvermoeidheid komt vaker voor dan vroeger en dat is niet ongewoon. We spenderen meer en meer uren per dag op de smartphone, tablet en voor een computerscherm. Heb je soms last van een van deze symptomen?

  • moeite met focussen
  • pijnlijke, vermoeide of brandende ogen
  • wazig of dubbel zicht
  • tranende of droge ogen
  • hoofdpijn
  • duizeligheid

Is het antwoord op een of meer van deze vragen ‘ja’? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk al eens te maken gehad met digitale oogvermoeidheid door langdurig op 50 cm - 70 cm afstand naar een scherm te kijken. Maar wat kan je hieraan doen?

20-20-20-regel

Onderzoekers van de Aston University zochten naar een manier om de symptomen bij schermgebruikers te verlichten. Om de twintig minuten neem je best een pauze van twintig seconden van het schermgebruik en kijk je naar een voorwerp dat minstens twintig meter bij jou vandaan ligt.

Concreet: neem elke 20 minuten minstens 20 seconden pauze door naar iets te kijken dat minstens 20 meter verderop ligt. Hierdoor ervaren je ogen minder droogheid, gevoeligheid en ongemak.

Gebruik een beeldschermbril

Als je meer dan twee uur per dag naar beeldschermen kijkt, raden we je aan om te investeren in een computerbril. Een speciale bril met beeldschermglazen maakt het iets makkelijker voor je ogen. Zowel de afstand als het licht dat het beeld afgeeft, zorgt voor irritatie. Een goede beeldschermbril heeft dus een ingebouwde filter, die dit blauwe licht tegenhoudt.

Lees ook: Kijk je de hele dag op een computerscherm? Bescherm je ogen!

Laat tijdig je ogen controleren. Maak je afspraak bij Brilart.