Moet je naar de oogarts voordat je de opticien bezoekt?

Veel mensen die hun ogen willen laten opmeten vragen zich af of ze eerst naar de oogarts moeten gaan. Er heerst namelijk het idee dat dit invloed heeft op de teruggave van je zorgkosten. Is het verplicht om eerst naar de oogarts te gaan voordat je de opticien bezoekt, of is dat slechts optioneel? Je vindt het hier allemaal op een rijtje

De opticien voor volwassenen

Wil je als volwassene graag de opticien bezoeken voor een oogmeting en een nieuwe bril? Dan hoef je niet eerst naar de oogarts te gaan. De opticien is prima in staat om jouw ogen goed te onderzoeken en geeft bovendien altijd een accurate meting. Ook voor de mutualiteit en de teruggave van zorgkosten is het niet nodig om eerst een oogarts te bezoeken. De vergoeding is namelijk even hoog.

Wanneer wel naar de oogarts?

Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om eerst naar de oogarts te gaan voordat je de opticien bezoekt. Toch kan het zo zijn dat een bezoek aan de oogarts wel belangrijk is. Wij adviseren dit wanneer je last hebt van problemen zoals netvliesloslating, glaucoom en cataract. Ontdekt de opticien dit tijdens een eerste onderzoek van je ogen? Dan zal je meteen het advies krijgen om door te gaan naar de oogarts. Deze problemen zijn namelijk niet zomaar te verhelpen met een nieuwe bril.

 

Lees ook: Kan een opticien cataract vaststellen?

Naar de opticien met kinderen

Voor iedereen onder de achttien jaar geldt dat een bezoek aan de oogarts wel verplicht is voordat je de opticien bezoekt. Dat heeft een belangrijke reden. Kinderen kunnen namelijk beter onderzocht worden wanneer ze speciale oogdruppels krijgen. Deze druppels verwijden hun pupillen en zorgen ervoor dat het onderzoek een duidelijker beeld schetst van de problemen. Een voorschrift van de oogarts zorgt bij kinderen bovendien voor een hogere teruggave van de zorgkosten. Heb je dus een kind onder de achttien jaar? Ga dan eerst naar de oogarts voordat je de opticien bezoekt.

Vooronderzoek bij de opticien-optometrist

Vermoed je dat er iets mis is met het zicht van je zoon of dochter en wil je graag advies van een expert? Dan is de opticien een prima eerste aanspreekpunt. Zo zijn opticiens in staat om bepaalde problemen uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan verminderd zicht door vermoeidheid of problemen met je ogen door stress. Dit soort problemen zijn eenvoudig op te sporen en voorkomen een onnodig bezoekje aan de oogarts. Uiteraard sturen we ieder kind tijdig door naar de oogarts voor gedegen onderzoek.

Gedegen advies bij Brilart

Wat voor problemen je ook hebt met je ogen: een goede opticien zal je altijd goed advies geven. Na een klein onderzoek kan al bepaald worden of een bezoek aan de oogarts wenselijk is. Heb je dus last van je ogen of kan je kind het schoolbord niet meer goed zien? Kom dan vooral eens langs bij Brilart voor een vrijblijvend onderzoek en goed advies over de verzorging van jouw ogen.