De geschiedenis van de contactlens

Niet iedereen zit erop te wachten om elke dag een bril te dragen. Daarom is het maar goed dat de contactlens is uitgevonden. Deze handige lenzen zijn onzichtbaar, maar zorgen er wel voor dat jij een perfect zicht hebt. Maar wanneer zijn contactlenzen eigenlijk uitgevonden en hoe is de geschiedenis van lenzen verlopen?

De beginselen van contactlenzen

Het idee van de contactlens werd door niemand minder uitgevonden dan Leonardo Da Vinci. Deze Italiaanse alleskunner wilde zijn kennis over het menselijk lichaam steeds verder uitbreiden en kwam daardoor ook op een aantal goede ideeën. De wetenschapper en kunstenaar maakte een schets waarin te zien is dat hij het concept van de contactlens begreep, maar het is hem nooit gelukt om een lens te maken.

 

In de zeventiende eeuw werd het volgende stapje gezet in de geschiedenis van de contactlens. Descartes omschreef toen dat een buisje met water kon helpen om je zicht te verbeteren.

 

Lees ook: De zonnebril toen en nu.

De eerste contactlens

Pas in 1820 was er een wetenschapper dapper genoeg om de eerste echte contactlens te ontwikkelen. John Herschel had het idee om lenzen te creëren die precies op je oog zouden passen, maar kon helaas niet slagen in zijn experiment. Rond deze tijd was de verdoving nog niet uitgevonden en het plaatsen van de contactlens zou te pijnlijk zijn.

 

De eerste draagbare contactlenzen werden uitgevonden door Adolf Eugen Fick. Hij maakte de lenzen van glas en testte ze voor het eerst uit op konijntjes. Later probeerde hij ze ook zelf uit, maar het was niet mogelijk om ze langer dan twee uur te dragen. De glazen contactlenzen zorgden er namelijk voor dat je ogen te weinig zuurstof kregen en dit vergrootte de kans op infecties.

Contactlenzen in de moderne tijd

De geschiedenis van lenzen veranderde volledig dankzij de uitvinding van één materiaal: plastiek. Dankzij dit materiaal was het mogelijk om lenzen te maken die een stuk comfortabeler aanvoelden en die bovendien langer gedragen konden worden.

 

In het jaar 1948 werd de allereerste moderne lens uitgevonden. Het grote verschil met oudere lenzen was niet alleen het materiaal, maar ook de pasvorm. Oude lenzen van glas moesten namelijk over het hele oog geplaatst worden. De moderne variant was een stuk kleiner en hoeft alleen maar het hoornvlies te bedekken.

 

 Overweeg je lenzen voor je kind? Lees meer.

Steeds meer comfort met lenzen

Sinds de jaren veertig is er nog veel veranderd in de geschiedenis van lenzen. Zo werden lenzen steeds kleiner, waardoor ze vandaag de dag makkelijk aan te brengen zijn. Daarnaast wordt er nog steeds geëxperimenteerd met comfortabele materialen die goed zijn voor je oog. Zo zorgen silicone hydrogel lenzen ervoor dat er meer zuurstof wordt doorgelaten naar je ogen en zorgen ze ervoor dat je ogen minder snel uitdrogen. Ook zijn complexere oogafwijkingen tegenwoordig te corrigeren met behulp van een contactlens.

 

Wil jij optimaal gebruik maken van deze moderne technologie en ben je op zoek naar nieuwe lenzen? Bestel dan nu, snel en eenvoudig, jouw nieuwe lenzen in onze webshop.