Mag een opticien voorschriften voorschrijven?

Wanneer je een bril of lenzen nodig hebt, moet je een voorschrift hebben. Deze laat je het liefst uitschrijven door een expert die exact weet hoe jouw ogen in elkaar zitten. De vraag is echter: mag een opticien deze voorschriften schrijven, of enkel een oogarts? Wij hebben de antwoorden voor jou.

De bevoegdheden van een opticien

Het onderzoeken en opmeten van ogen gebeurt heel nauwkeurig. In België zijn daarom alleen oogartsen bevoegd om een voorschrift te schrijven wanneer je een bril of lenzen nodig hebt. Het schrijven van voorschriften valt dus niet onder de bevoegdheden van een opticien. Een opticien is namelijk minder gespecialiseerd dan een echte oogarts. Daarom kunnen complexe problemen en oogklachten het beste behandeld worden door een dokter, zodat je de juiste zorg krijgt die je ogen nodig hebben.

 

Lees ook: Wat is het verschil tussen een oogarts en een opticien?

Recht op terugbetaling bij de mutualiteit

Wanneer je een nieuwe bril aanschaft wil je natuurlijk wel weten of je recht hebt op een teruggave van de gemaakte kosten. Wanneer je een oogarts bezoekt heb je zeker recht op een terugbetaling bij de mutualiteit maar geldt dat ook wanneer je je bril aanschaft bij een opticien? Ja, na een bezoek aan de opticien krijg je namelijk alle belangrijke documenten mee die je verzekering nodig heeft. Dit geldt wel alleen voor personen boven de achttien, dus voor kinderen is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Het maakt voor de teruggave dus niet uit of je een oogarts of opticien bezoekt, maar er zit wel een belangrijk onderscheid tussen de twee wanneer je een speciaal voorschrift nodig hebt.

brilart-blog-voorschrift-opticien-2

Professioneel advies, op maat gemaakt

Ondanks dat een opticien geen voorschriften mag schrijven, is dit wel de plek die je kunt bezoeken voor advies over je ogen. Bij Brilart hebben we niet alleen kennis over de juiste brillen die bij jouw gezicht passen, maar adviseren we je ook op het gebied van verzorging voor je ogen. Dat is vooral belangrijk wanneer je dagelijks lenzen draagt. Heb je dus een simpele vraag over je bril, lenzen of goede zorg voor je ogen? Kom dan naar Brilart voor professioneel advies door een ervaren opticien.