Hoe gaat een oogmeting in zijn werk?

Wanneer je een bril of lenzen nodig hebt, moeten je ogen eerst worden opgemeten. Dat doet een ervaren opticien die precies weet hoe hij ogen moet testen en onderzoeken. Wil je binnenkort een afspraak maken en ben je benieuwd hoe een professionele oogmeting in zijn werk gaat? Wij bespreken het proces met je, stap voor stap.

Stap 1: Een gesprek met jou

Voordat we beginnen met de oogmeting, zullen we altijd eerst een klein gesprekje met je aangaan. Hierin bespreken we eventuele klachten die je hebt. Dit is ook het moment om aan te geven van welke symptomen je last hebt. Heb je moeite met het lezen van het schoolbord? Geeft kijken naar een computerscherm je problemen? Of is lezen juist een probleem? Dankzij deze informatie weten we in welke richting we een oplossing moeten zoeken.

Stap 2: Vooronderzoek met oogcomputer

Na het gesprek beginnen we met een vooronderzoek. Dit doen we met behulp van een oogcomputer. Dit apparaat is in staat om jouw ogen te analyseren en detecteert eventuele problemen. Tijdens het onderzoek scannen we je oog, waarbij je lichtjes en tekeningetjes te zien krijgt. Dit onderzoek duurt in totaal minder dan vijf minuten en geeft ons een indicatie van de toestand van jouw ogen. We onderzoeken ieder oog individueel, zodat we een compleet beeld krijgen. Je ene oog kan namelijk een andere afwijking hebben dan je andere oog.

 

Lees ook: Kan een opticien cataract vaststellen?

Stap 3: Effectief onderzoek van jouw ogen

De resultaten van het vooronderzoek geven een goede indicatie van de staat van jouw ogen. Deze kennis gebruiken we om verder te gaan met het effectief onderzoek. Dit doen we met behulp van een speciaal apparaat dat we aan een tablet koppelen. Dit apparaat projecteert verschillende sterktes, waarmee we testen of we de juiste sterkte voor jou hebben gevonden. Tijdens deze fase testen we de sterkte voor ieder oog afzonderlijk, maar kijken we ook hoe de ogen samen op een sterkte reageren. Daarnaast is het ook nog belangrijk om een rood/groen-test uit te voeren. Bij deze test krijg je een rood en een groen vlak te zien met zwarte letters. Het is aan jou om aan te geven welk vlak scherper is. Zo stellen we de sterkte voor je lenzen of brilglazen bij, zodat je ogen uiteindelijk allebei even goed zullen zien.

 

Hebben we al gezegd dat onze oogmetingen volledig gratis zijn (als je bij ons een bril of lenzen bestelt)? Waarschijnlijk wel. Maar hoeveel kost een bezoek aan de opticien? Lees het hier.

Stap 4: Een pasbril met verwisselbare lenzen

Wanneer alle metingen compleet zijn, hebben we als het goed is de juiste sterkte voor jouw ogen gevonden. Dit testen we nog één keer met behulp van een pasbril. Dit is een fysieke bril met verwisselbare lenzen. We plaatsten de lenzen met de juiste sterkte in de bril en laten jou even rondlopen. Tijdens deze fase ontdek je zelf of de sterkte van de bril wel of niet goed is. Merk je dat er nog iets moet worden aangepast? Geef het dan gewoon aan, dan stellen we de bril nog een beetje bij. Het dragen van de pasbril is dus een belangrijk onderdeel van het proces, aangezien je een idee krijgt hoe je zicht zal zijn met je toekomstige bril.

Stap 5: Advies voor je keuzes

Nu de meting is afgerond, is het tijd om keuzes te maken. De belangrijkste vraag is natuurlijk: wil je een bril of lenzen? Wij geven je passend advies zodat je hopelijk de beste keuze voor jouw ogen kunt maken. We delen alle opties met je en plannen eventueel een vervolggesprek wanneer je de mogelijkheden uitvoerig wilt bespreken.

Jouw oogmeting bij Brilart

Wil je graag jouw ogen laten opmeten door een ervaren opticien? Dan is Brilart de juiste plek voor jou. Bij ons mag je namelijk altijd op een aantal zekerheden rekenen. Zo duurt een oogmeting gemiddeld ongeveer twintig minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten. Bovendien slaan we alle resultaten van de oogmeting op in de computer. Zo heb je ook in de toekomst nog toegang tot de waarden die wij gemeten hebben en is het altijd makkelijk om een nieuwe bril aan te schaffen. Daarnaast is een meting bij ons gratis indien je ook een bril of lenzen bij Brilart bestelt. Zonder aankoop rekenen we 25 euro aan. Een afspraak maak je het beste doordeweeks vóór 17:00 uur of op zaterdagen vóór 11:00 uur. Kom dus vooral naar Brilart voor jouw oogmeting!