Wanneer moet ik naar de opticien gaan?

De opticien is het eerste aanspreekpunt wanneer jij behoefte hebt aan een nieuwe bril of lenzen. Je gaat hier langs wanneer je problemen hebt met je zicht of wanneer je gewoon een nieuwe bril wilt uitzoeken. Wanneer je al een bril hebt, is het ook belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren. Maar wanneer is nu het juiste moment om naar een opticien te gaan? Hier zijn een aantal simpele richtlijnen voor, zodat je altijd op tijd de juiste zorg krijgt voor jouw ogen. Hier lees je precies wanneer je een bezoek aan de opticien moet plannen.

brilart-blog-wanneer-opticien

Bij een unifocale bril of lenzen

De meeste mensen hebben een unifocale bril, wat betekent dat je alleen slecht ziet van dichtbij of veraf. Bij deze brillen of lenzen is het belangrijk om ongeveer eens in de twee tot drie jaar naar de opticien te gaan. Je zicht is meestal stabieler wanneer je een unifocale bril hebt, maar het is alsnog belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren. Hierbij bekijkt de opticien of je sterkte is veranderd, maar onderzoekt hij ook meteen de algemene gezondheid van je ogen. Kleine problemen worden op deze manier snel opgespoord zodat je grotere problemen voorkomt. Zo weet je zeker dat je zicht altijd zo optimaal mogelijk is.

Bij een multifocale bril

Heb je een multifocale bril? Dan is het aan te raden om iedere vier tot vijf jaar weer een bezoek aan de opticien te brengen. Zo weet je zeker dat je een grote verandering in je zicht voor bent, terwijl je kleine veranderingen snel oppikt. Hierdoor blijft het dragen van de bril comfortabel, omdat deze perfect is afgestemd op de sterkte van jouw ogen. Een multifocale bril corrigeert niet alleen je zicht van veraf, maar ook van dichtbij. Mensen die problemen hebben met verziendheid en bijziendheid, hebben meestal ogen die achteruit blijven gaan. Het is dus belangrijk om je sterkte regelmatig op te meten, zodat de bril goed inspeelt op jouw veranderende ogen. Stel het bezoek aan de opticien dus niet te lang uit.

 

Lees ook: Wat kost een bezoek aan de opticien?

Algemene klachten

Heb je nog geen bril of ben je onlangs nog naar de opticien geweest? Dan is het natuurlijk ook fijn om te weten wanneer je opnieuw langs moet gaan. Er zijn een aantal klachten die wijzen op problemen met je ogen. Denk bijvoorbeeld aan een abrupte verandering in je zicht of problemen zoals vermoeidheid. Knijp je veel met je ogen, voelen je ogen geïrriteerd aan of voel je veel druk? Dit zijn allemaal klachten die een opticien kan verhelpen. Bij Brilart bieden we bijvoorbeeld een speciale rustbril aan, zodat je minder last van je ogen zult hebben. Bovendien is een oogmeting bij ons gratis indien je ook een bril of lenzen koopt. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Kom dus vooral langs bij Brilart voor passend advies voor jouw ogen.