8 misverstanden over contactlenzen

Lenzen zijn ontzettend goeie hulpmiddelen voor mensen met een beperkt zicht. Toch hoor je af en toe hardnekkige misverstanden over contactlenzen. Zorgen ze voor ontstekingen en mogen kinderen ze wel dragen? Je leest hier precies welke fabeltjes niet kloppen.

1. Lenzen kunnen achter je ogen schieten

Sommige mensen hebben een grote angst voor lenzen dankzij dit misverstand. Het is namelijk helemaal niet mogelijk dat de lens achter je oog schiet. Dat komt doordat er een bindvlies op je ogen zit, dat vastzit aan je oogleden. Er is dus helemaal geen open ruimte achter je ogen.

2. Lenzen zijn niet voor kinderen

Kinderen vanaf acht jaar oud mogen al contactlenzen dragen. Het is dus wel mogelijk, maar het kind moet de lenzen wel goed verzorgen. Bovendien moeten kinderen de lenzen wel willen dragen en ze in durven doen.

Meer weten? Overweeg je lenzen voor je kinderen? Lees dan dit eerst

3. Je ogen gaan achteruit van lenzen

Lenzen zorgen er niet voor dat je slechter gaat zien, want dit is een natuurlijk proces. Ook factoren zoals vermoeidheid en werken achter een computer spelen mee. Kortom: het is geen probleem om elke dag lenzen te dragen. Je ogen hebben het zelfs nodig!

4. Lenzen zorgen voor ooginfecties

Lenzen zijn helemaal veilig wanneer je ze verantwoord gebruikt. Dat betekent dat je ze goed schoonmaakt en ze op tijd vervangt. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels. Dat kan er wél voor zorgen dat er vervelende problemen zoals ooginfecties ontstaan.

Lees ook: 5 belangrijke zorginstructies voor je lenzen

Bio true lenzenvloeistof - Brilart
Je lenzen goed schoonmaken voorkomt ooginfecties.

5. Je moet je ogen aanraken als je een lens indoet

Het voelt natuurlijk heel raar om met je vinger vlakbij je oog te komen. Toch raak je je oog niet met je blote vinger aan. De lens vormt namelijk een barrière. Hierdoor raak je je oog nooit zomaar aan met je vingertop of nagel.

6. Mensen met hooikoorts kunnen geen lenzen dragen

In principe is het geen probleem om lenzen te dragen wanneer je hooikoorts hebt. Sterker nog: lenzen die extra zuurstof doorlaten, kunnen het probleem zelfs verminderen. Toch reageert niet iedereen altijd even goed op lenzen. Het is dus goed om te testen of jij een goede reactie hebt.

7. Lenzen indoen is moeilijk

Het is even wennen om iets in je oog te stoppen, maar het is zeker niet moeilijk. Met een klein beetje oefening leer je zo hoe je je lens in en uit moet doen. Zodra je het eenmaal onder de knie hebt, verleer je het bovendien nooit meer!

8. Lenzen vervangen geen leesbril

Er wordt vaak gedacht dat alleen een bril helpt wanneer je moeite hebt met lezen. Toch zijn er speciale lenzen met een leessterkte die je prima als vervanging van een leesbril kunt gebruiken. Het is zelfs mogelijk om multifocale lenzen te kopen.

Kom langs bij Brilart en vraag jouw proeflenzen aan. Of bestel je lenzen gemakkelijk online en krijg ze bij jou thuis bezorgd!